Hoe moet het nu verder met de rolletjes van Vegter?

Dat een van Nederlands bekendste vloggers Enzo Knol een dagje meebakte, mocht niet meer baten. Banketfabriek Jac. Vegter is niet meer. Een familiebedrijf dat vooral bekendheid kreeg door zijn wafeltjes en sinds 1874 in het Groningse Hoogezand gevestigd was. Meest bekend waren de Vegter’s nieuwjaarsrolletjes.

De Vegter rolletjes zijn van generatie op generatie een hit geweest, en de productie ervan breidde zich alsmaar verder uit. Het familiebedrijf vindt zijn oorsprong aan een van de drukste sluizen in Noord Nederland in het Winschoterdiep. Het was de aansluiting tussen het noorden en de rest van het land en er lagen dagelijks enorm veel schepen voor de sluis te wachten. Schippersvrouwen deden er boodschappen bij de vele ondernemers die zich rond de sluis hadden gevestigd. Zo ook Gerrit Vegter senior die er een bakkerij had overgenomen. Het vak had hij van zijn vader geleerd. Zoon Jacobus zette na de dood van vader Gerrit het bedrijf aan de Sluiskade in Martenshoek voort, later weer overgenomen door een van zijn zonen: Gerrit junior.

Eerste wafelbakmachine

In 1932 werd de eerste wafelbakmachine geplaatst. Het liep als een trein, maar in de oorlog kwam de boel stil te liggen omdat de Duitsers de inmiddels nieuw gebouwde fabriek vorderden, die nog maar half af was. Na de oorlog kwam de fabriek weer op gang, werd afgebouwd en de rolletjes werden dankzij een nieuwe machine niet langer met de hand gerold, maar machinaal. De productie verdubbelde.

Origineel ontwerp

De Vegters zetten alsmaar meer geavanceerde machines in. Werden er met de eerste machines 16 rolletjes per minuut geproduceerd. In 2001 waren dat er 130. Ook de wijze van verpakken ging met de tijd mee. Het koekblik met statiegeld verdween en werd in 1975 vervangen door een langwerpige kartonnen doos met een luchtdichte folie, bedrukt volgens het originele ontwerp uit 1932.

25 miljoen rolletjes

Uiteindelijk produceerde de fabriek 25 miljoen rolletjes per jaar. Toch liep de verkoop langzaam terug, en werd er ingezet op de verkoop van ook andere koeken. “Daarop is de winstmarge heel klein door grote internationale concurrentie. Als je dan een Duitse afnemer kwijtraakt, heb je een probleem,” aldus curator Pieter Lettinga tegen RTV Noord. Gisteren werd het faillissement uitgesproken.

foto: Wikipedia

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top