close
  • dinsdag 19 maart
Nostalgie

Hoe zou het zijn met Helmut Lotti?

Hoe zou het zijn met Helmut Lotti?

Hij veroverde Nederland nadat hij in 1989 meedeed aan de Soundmixshow: Helmut Lotigiers (48). De Belgische zanger en pianist hoorde Elvis op zijn vijfde uit zijn moeders grammofoon en het was liefde op het eerste gehoor.

Elvis fan

In de Soundmixshow zong hij My Boy van Elvis en werd derde. Dat was genoeg voor een platencontract. In 1995 kwam er een internationale doorbraak toen hij een concert gaf met een symfonisch orkest. Hij nam in datzelfde jaar in Antwerpen Helmut Lotti Goes Classic op en in die reeks volgden nog vier albums. Lichte versies van klassiek repertoire. Er gingen er miljoenen over de toonbank. Met Tiritomba scoorde hij een gigantische hit.

Opname in de open lucht

Een kleine annekdote uit die tijd: Op 9 augustus 1997 zou Helmut Lotti Goes Classic III opgenomen worden op het landgoed van Kasteel Cleydael in Aartselaar in België. Een gewaagde onderneming want een orkest met violen, cello’s, pauken en een harp verdraagt absoluut geen vochtigheid en de week voor de opnamen regende het pijpenstelen. Maar de weergoden waren Helmut goedgezind en twee dagen voor de opnames werd het prachtig weer. Na de vijf Classicalbums maakte de zanger van popnummers en Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse songs lichtklassieke versies.

Schaamte

Grote zalen, veel fans, veel geld verdienen. De Belg heeft het allemaal meegemaakt. Maar het is een bescheiden persoon. Hij schaamde zich soms voor wat hij verdiende, terwijl zijn moeder in de fabriek veel harder werkte. Naar verluid heeft hij de helft van zijn geld weggegeven.

Ziek?

Aan het einde van de zoveelste wereldtour kondigde hij aan dat hij rust wilde nemen. In een interview met het Belgische blad Humo vertelde hij later dat hij is gediagnosticeerd met een lichte vorm van ASS, een autismespectrumstoornis, en met ADD, een aandachtsstoornis. Hij worstelde ook met een burn-out. Doordat hij kalend werd en het toen maar kort liet knippen, dachten velen dat hij ziek was.

Nieuwe CD

Afgelopen april deed Helmut Lotti mee aan het Belgische programma ‘Liefde voor muziek’ (vergelijkbaar met de Beste zanger van Nederland) en daar zong hij het prachtige ‘Sarah’. Hij liet zien dat hij alle genres kan zingen. In 2018 toert hij door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Zijn nieuwe single heet My Girl, een bewerkte cover van The Temptations uit 1965. Hij werkte daarvoor samen met The Golden Symphonic Orchestra. Terug naar de roots dus. De CD verschijnt in september.

Foto: Wikimedia