close
  • donderdag 21 oktober
Algemeen

Hommage Annemarieke Woltman

Hommage Annemarieke Woltman

Dichter en beeldend kunstenaar Henk Dillerop doet maandelijks verslag van een inspirerend atelierbezoek en attendeert ons op een bijzondere expositie, een optreden, een bundel en nog veel meer. Deze maand is dat het werk van de al op jonge leeftijd overleden Annemarieke Woltman, een groot schildertalent. 

Een atelier met een verhaal

Werk van Annemarieke WoltmanDe onopvallende voordeur van een bijzonder pand in de historische binnenstad van Leeuwarden gaat langzaam open. ‘”Kom binnen Henk,” zegt het vriendelijke hoofd van kunstenaar Hein de Graaf, bekend van onder meer het kunstproject ‘het DNA van Leeuwarden’. De wanden van de hal en langs de trapopgang zijn behangen met tientallen, kleurrijke ingelijste borduurwerken. “Verzameld,” zegt Hein “en ooit ga ik er iets kunstzinnigs mee doen.” Boven gekomen zwaait hij zwierig een deur open en komen we in het indrukwekkende atelier van Hein. Een atelier met een verhaal of beter gezegd vol verhalen. Mijn bezoek heeft echter te maken met één heel bijzonder verhaal, dat over kunstenares Annemarieke Woltman, de op 10 februari 1997 overleden vrouw van Hein de Graaf. Ze was toen 37 jaar. 
Samen met Hein loop ik naar een ruimte helemaal achterin de imposante woning. In die ruimte staan de schilderijen opgeslagen. Ze zijn prachtig en er is keuze genoeg.

Willem Alexander kocht werk van haar

Haar verhaal begint in 1983, als ze afstudeert aan de Vredeman de Vries Academie voor beeldende kunst in Leeuwarden. Ze bleek een zeer talentvol kunstenares, hetgeen ook opviel bij Aiko van Hulsen, destijds een bekende galeriehouder in Leeuwarden. Hij bezocht al rokend en koffiedrinkend met grote regelmaat het atelier van Annemarieke aan de Tweebaksmarkt en stimuleerde haar enorm om zich verder te ontwikkelen.

Kunst Rai

In de tachtiger jaren brak ze door met felgekleurde en sterk geabstraheerde landschappen. Exposities van haar werk waren onder meer te zien bij Galerie Van Hulsen en Galerie De Vis in Harlingen. In een stand op de Kunst Rai in Amsterdam van deze laatstgenoemde galerie kocht de toenmalig prins – onze huidige koning – Willem Alexander werk van haar. Ook voerde zij op verschillende plaatsen in de provincie monumentale opdrachten uit, bijvoorbeeld voor de Leeuwarder Courant. Zoals gezegd bleef haar talent niet onopgemerkt, hetgeen bleek uit de opname van haar naam in de Jaargids van 1996 waarin honderd Nederlandse schilders tot veertig jaar zijn opgenomen.

Alles is robuust neer gepenseeld

Heftige schilderwijze

Recensenten uit die tijd schreven dat de belangrijkste kenmerken van haar werk de sterke kleurcontrasten waren. Dat ze een heftige schilderwijze had met veel dynamiek. En ook: ‘De grote vlakken zijn sterk doorwerkt en hebben daardoor veel kleurkracht terwijl de talloze nuances het geheel sterk verlevendigen. Met de opeenhoping van kleine maar vaak felgekleurde vormen boven in het beeld houdt de kunstenares het geheel op een knappe manier in evenwicht’. 
Haar werk zou bestaan uit een bonte aaneenschakeling van kleuren, vlakken en lijnen, die trefzeker en robuust zijn ‘neer gepenseeld’.

Nu, twintig jaar later, kunnen kunstliefhebbers opnieuw gaan genieten van het werk van Annemarieke Woltman in galerie ‘de Westerkade’ naast schouwburg De Harmonie.

Vanaf:
Vrijdag 11 augustus 2017
Galerie ‘de Westerkade’
Westerkade 7,
Leeuwarden

Open:
Vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 augustus (officiële opening om 16.00 uur)
Woensdag 16, vrijdag 18 en zaterdag 19 augustus
Woensdag 23, vrijdag 25 en zaterdag 26 augustus
Dagelijks van 13.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis.

www.poezieboom.nl
mail voor info naar henkdillerop@gmail.com
of bel met 06 – 209 62 255

Geschreven door: Henk Dillerop