Hond mee naar voetbalveld, mag dat? 

Wat is er lekkerder dan wandelen met je hond. Vooral in de herfst zijn lange wandelingen een verademing als het rustig weer is. Maar als je nu op zaterdag die wandeling wilt combineren met een bezoek aan het voetbalveld, mag hij dan mee? 

Dat is nog niet zomaar gezegd. Op zoek naar de regels moet je flink speuren of dat wel of niet geoorloofd is. Je leest regelmatig dat een hond een voetbalwedstrijd verstoort. Het levert vaak hilarische filmpjes op. Zoals die ene keer dat een kleine hond (korte pootjes, beetje te dik) de wedstrijd tussen San Lorenzo en Arsenal Sarandi in Argentinë in de war schopt. Maar goed, dat is Argentinië.

Hoe dat toch kan? Tsja, als je hond niet aangelijnd is en gek is op spelletjes ligt het al snel voor de hand dat zodra hij de bal in het vizier krijgt, daar achteraan gaat. Die houdt zich niet aan de lijnen op het veld.

Binnen de bebouwde kom aan de lijn

Wat wel duidelijk is, is dat honden binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd moeten lopen. Dat is gewoon veilig voor iedereen, immers, sommige mensen zijn bang voor honden. De boete die daarop staat als de hond toch los loopt, is niet mals: 90 tot 150 euro. Buiten de bebouwde kom zijn de regels soepeler en zijn er speciaal aangegeven losloopgebieden.

De reden waarom het niet zomaar mag is omdat boswachters iedereen jaar doodgebeten ree kalfjes of opgejaagd wild aantreffen. En wat te denken van een veld vol schapen waar de hond in ‘los gaat’. Je moet er niet aan denken.

Baas is verantwoordelijk als hij iets uitvreet

Bij iedere gemeente kun je overigens opvragen waar je hond wel en waar niet zonder lijn mag lopen. En als het wel mag, blijft het sowieso je eigen verantwoordelijkheid. Vreet de hond wat uit, dan ben je -als baas- zelf verantwoordelijk.

Daarentegen blijken in Groningen honden helemaal niet op een sportveld te mogen komen, ook aangelijnd niet. Zo meldt de site van de gemeente. Veel mensen zijn zich daar helemaal niet van bewust. Wie lekker in zijn vrije tijd naar het sportveld wil en zijn hond meeneemt, riskeert daarmee waarschijnlijk een boete.

Bij je eigen gemeente checken

Hoe het elders is, daar is online maar weinig informatie over te vinden. Iedereen moet klaarblijkelijk bij zijn eigen gemeente te rade gaan om erachter te komen of het wel of niet mag. Daarvoor geldt de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Op de site van de gemeente Leeuwarden staat bijvoorbeeld het volgende te lezen: Honden mogen niet verblijven of loslopen op een voor het publiek toegankelijke en kennelijk als zodanig ingerichte kinderspeelplaats, zandbak, speel- en ligweide, recreatieterrein, natuurgebied, dan wel strand. Deze gebieden worden niet voorzien van verbodsborden voor honden. Erkende hulphonden zijn uitgezonderd van het verbod.

Maar voetbalvelden dan? Vallen die onder speelweide? recreatieterrein? Als het niet mag dan stop je zo’n klein hondje snel weg, maar bij een flinke labrador gaat je dat toch echt niet lukken. En die zijn juist zo gek op balspelletjes.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top