close
  • woensdag 27 mei
Reizen

Hostels vol met backpackende vijftigers

Hostels vol met backpackende vijftigers

Geen busreis naar Duitsland en koffie met gebak. Steeds meer ouderen gaan actief op vakantie. Mensen worden steeds gezonder, steeds ouder en steeds fitter. Tot op hoge leeftijd blijven ze actief. Dat betekent dat oudere mensen ook ‘anders’ op vakantie gaan. Hoe anders? 

Een stuk actiever en sportiever. Een fitte zestiger met een Eastpak rugzak die een treinreis maakt, is geen uitzondering. Mensen van in de zeventig die dagelijks een wandeling door de bergen maken ook niet. De tijd van het reisje langs de Rijn waarbij mensen alleen maar op hun gat zaten en naar buiten keken? Nee, dat is niet meer.

Daarmee is zelfs de rugzak niet meer louter besteed aan sporters, scholieren en studenten. Steeds meer ouderen reizen er lustig op los. En supersportief, compleet met passende outfit. Het loopt dan ook goed bij de reisorganisaties die tripjes voor oudere mensen aanbieden. Of ze nu in groepen of alleen op reis willen.

Er zijn zelfs speciale reizen voor mensen boven de tachtig jaar. De zuidelijke landen zoals Spanje en Portugal zijn populair omdat het niet al te lang vliegen is en je zit in no-time in de zon. Lekker en gezond. Het is genieten geblazen voor de moderne tachtiger.

Met de hogere levensverwachting stijgt ook het aantal reizende ouderen

De levensverwachting stijgt en dat heeft zijn invloed op het aantal ouderen dat actief blijft. In 2012 was volgens het CBR de levensverwachting voor 65plus-mannen 83 en vrouwen 86 jaar (CBR: Centraal Bureau voor de Statistiek). Mensen hebben daarmee na hun pensioen, of dat nu op 63-jarige of 64-jarige leeftijd ingaat of nog later, in ieder geval bijna twintig jaar pensioen voor de boeg.

Ook interessant om te noemen: in 2017 was de levensverwachting bij geboorte voor mannen 80,1 en vrouwen 83,3 jaar. Bijna tien jaar langer dan in de periode vanaf 1950 blijkt uit cijfers.

Dat is natuurlijk voor de fitte en actieve oudere heerlijk. Toch gaan er ook stemmen op dat je juist niet moet wachten tot na je pensioen, maar al tijdens je werkzame leven meer moet inzetten op ontspanning na het werk, zoals het reizen. Weekendjes weg bijvoorbeeld. Ook dat is goed voor de gezondheid.

Bovendien, zo menen deskundigen, wordt daarmee het vallen in een zwart gat na het pensioen voorkomen. Sociale contacten vallen dan weg en er ontbreekt voor veel mensen zingeving aan de dag. Dus tot die tijd niet alleen maar werken, wordt afgeraden. Je moet ‘nu’ genieten.

De zestiger van tegenwoordig heeft energie genoeg om er op uit te gaan

Vooral mensen ouder dan zestig jaar, blijken volop te reizen. De moderne zestiger is immers nog lekker fit, heeft energie genoeg om er op uit te gaan en doet dat ook.

Volgens een eerder gepubliceerd artikel in het NRC zijn er zelfs steeds meer vijftigers en zestigers die met een rugzak er op uitgaan. En dat aantal groeit nog altijd. Nederlandse reisorganisaties voor avontuurlijke soloreizen zagen het aantal aanvragen van vijftigplussers alsmaar stijgen, zo meldt het artikel.

Dus reizen mensen boven de vijftig inmiddels heel wat af. Over een poosje staat niemand er meer van te kijken dat hostels vol zitten met backpackende vijftigers, groepen zestigers die skipistes onveilig maken of zeventigers die door de bossen van Zwitserland hiken.

Het is ‘traveltime’ voor de zestigers en nog vele jaren daarna. Benodigheden? Een positieve instelling, een kranige conditie, een goed humeur en een comfortabele Herschel rugzak.

Geschreven door: Redactie