close
  • zaterdag 18 september
Financiën

Ieder kind verdient een fijne verjaardag

Ieder kind verdient een fijne verjaardag

Jarig zijn. Voor kinderen is dat vaak het hoogtepunt van het jaar. De spanning over wat je krijgt, de gezelligheid van een feestje, trakteren op school. Eén dag in het middelpunt van de belangstelling. Hoe heerlijk is dat? Maar stel nou dat je ouders weinig geld hebben en er helemaal geen cadeautjes en slingers zijn? En ook geen traktatie voor de klas waardoor je je uit schaamte misschien ziek meldt? Het overkomt elk jaar 61.000 kinderen in ons land.

Je kunt het je bijna niet voorstellen dat dat in Nederland de realiteit is. Gelukkig is er sinds 2010 Stichting Jarige Job die het leed wat probeert te verzachten door verjaardagspakketten voor deze kinderen te maken. In die pakketten zitten leuke cadeautjes, maar ook versieringen, traktaties voor de klas en wat lekkers voor de visite. Omdat er voor ieder kind meerdere verrassingen zijn, moeten er jaarlijks 180.000 cadeaus komen. Geen afdankertjes, maar nieuw in de verpakking.

PostNL

De Stichting krijgt vooral donaties van bedrijven, maar ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen. Er is samenwerking gezocht met PostNL en in januari kun je gratis een cadeau sturen naar Stichting Jarige Job. Geweldig bedacht, want het postbedrijf heeft een landelijke dekking en de mogelijkheid om een goede reclamecampagne neer te zetten. Begin 2019 zijn er vijfenzestigduizend cadeaus door PostNL opgehaald. Een prachtig resultaat. Het zou mooi zijn als dat aantal in januari 2020 nog flink hoger ligt.

Hoe het werkt

Het werkt allemaal heel simpel. Eerst koop je iets leuks voor een kind. We geven later nog wat cadeautips. Vervolgens vul je (vanaf januari, eerder kan niet) online je gegevens in en download een verzendlabel. Dat print je uit en je plakt het op je pakket. Daarna geef je het pakket mee aan een pakketbezorger van PostNL of je geeft het af bij een PostNL locatie. Bruna heeft bij alle balies een speciale inzamelbox waar je bijvoorbeeld een mooi boek dat je wilt geven meteen in kunt doen.

Sparen en doneren

Wil je liever een geldbedrag doneren? Dat kan natuurlijk ook. Kijk daarvoor even op de website. Daar vind je ook informatie over de spaarkaart van Jarige Job. Die biedt een hele leuke manier van sparen, waardoor jouw (klein)kinderen heel bewust bezig kunnen zijn met geld opzij leggen om daarmee een ander kind een fijne verjaardag te bezorgen.

Cadeautips

De cadeaus zijn bedoeld voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Ze moeten goed in de verjaardagsdoos passen (die is 40x30x25). De pakketten worden via Stichting Jarige Job aan de ouders van deze kinderen gegeven. Maak een kind blij met bijvoorbeeld  een speelgoedauto  (bv. Cars, Hot Wheels), bouwblokjes en poppen (bv. LEGO, Playmobil, Barbie), een knutselpakketje of een gezelschapsspelletje. Er zijn een paar richtlijnen:

 

Ondanks dat mijn kinderen al lang te oud zijn voor speelgoed, ben ik naar de speelgoedwinkel gegaan. Ik heb daar voor twee onbekende kinderen iets leuks gekocht. Omdat ook zij een heerlijke verjaardag verdienen. In januari gaan die cadeautjes via PostNL naar Stichting Jarige Job. Ik hoop dat ik anderen hiermee inspireer om hetzelfde te doen. Doe je ook mee?

Kom jij helpen inpakken?

Bedrijven kiezen steeds vaker tijdens hun personeelsuitjes voor maatschappelijk betrokken activiteiten. Dat kan bij Stichting Jarige Job. Neem deel aan een van de inpakmomenten op een unieke locatie: de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

De foto’s zijn met toestemming van Stichting Jarige Job geplaatst

Geschreven door: Boukje Wiersma