In de moestuin: ken jij de koolrabi nog?

Moestuinverhalen 8

Vergeten groente. Iedereen kent de term. Groenten die vroeger heel gewoon waren, maar door de jaren heen zijn vergeten. Ze zijn steeds meer in opkomst. Pastinaak, zoete aardappelen en aardpeer zijn terug in de schappen. Voordeel van een moestuin is dat je volop kan variëren en niet afhankelijk bent van het aanbod in de supermarkt. Vandaar de koolrabi!

Knol of stengel?

Waar komt de koolrabi eigenlijk vandaan? De koolrabi is ontstaan uit een teeltvorm van kool en komt vermoedelijk uit Noord-Europa. Hij groeit het beste in een gematigd klimaat. In Duitsland wordt hij het meest geteeld, per jaar 40.000 ton. In het zuiden van Nederland wordt hij op kleine schaal geteeld. In het noorden op zeer kleine schaal: namelijk vier stuks in de moestuin in Twijzel!

Die van mij is groen

Op de foto zie je hoe de koolrabi er precies uitziet. Hij groeit boven de grond in tegenstelling tot koolrapen en knollen. Eigenlijk is het geen knol, maar een verdikking van de stengel. De koolrabi heeft een groene of een lichtpaarse kleur. Die van mij is groen. Beide varianten smaken hetzelfde.

De hamvraag: is het lekker?

De koolrabi is erg gezond. De knol (of stengel) zelf bevat onder meer vitamine B1, B2, foliumzuur, beta-caroteen en ijzer. En wist je dat je de bladeren kunt eten? Hierin zit veel vitamine A. Wat moet je dan met die bladeren? Bijvoorbeeld soep of bouillon maken. Qua bereiding kan je alle kanten uit met de koolrabi: koken, bakken, wokken, stoven, blancheren of rauw eten.

Het is iets pittiger

In de moestuin groeien momenteel veel peultjes en daarom heb ik gekozen voor een ovengerecht met gehakt, aardappelpuree, peultjes en koolrabi. Was het lekker? Ja, verrassend! Een beetje zoet met een stevige bite. Leuk om eens iets anders te eten dan die eeuwige bloemkool. Ook al lijkt het er qua smaak wel op, het is iets pittiger. Er staat er nog eentje. Wat moet ik daar mee. Stoven?

Koolrabi zelf telen

Het is een hele uitdaging om een vergeten groente zelf te telen, omdat je er niet zo bekend mee bent. De koolrabi heeft goed uitgepakt. In april geplant en in juni geoogst. Koolrabi kun je overigens tot eind juni nog steeds buiten zaaien. Ik zou zeggen: doen!

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top