In de moestuin: koolrabi in een paars jasje

Verhalen uit Pake’s moestuin (4)

Over de lichtgroene koolrabi schreef ik vorig jaar een moestuinverhaal. Daar kwamen erg veel reacties op. Lezers waren helemaal lyrisch over de groente! Zelf vond ik het ook een enorm succes in de moestuin, vandaar dit jaar wederom koolrabi’s en ook een paarse variant. Maar wat is een koolrabi precies?

Geen knol, maar een stengel

Het is een knolvormige verdikking die boven de grond groeit. Eigenlijk is het geen knol, maar een verdikking van de stengel. Zit er verschil tussen de paarse en groene variant? In eerste instantie dacht ik van niet, maar ik las in een interview met een een teelder dat de paarse variant na verloop van tijd houterig wordt. De lichtgroene variant is geteeld omdat te voorkomen.  De smaak van de lichtgroene is iets minder uitgesproken. De paarse variant heeft meer de typische koolrabi smaak.

Barstjes

Het is een plant die je al vroeg kunt planten. Ik heb plantjes bij het tuincentrum gekocht, in april geplant en nu eind juni kan ik oogsten. Laat ze niet te lang staan. Zoals je al kon lezen worden ze dan snel houterig en vezelig. Door het grote verschil in temperatuur deze maand heb ik dit jaar wat  last van barstjes in de knol. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, dat kan de barsten voorkomen.

Hoe smaakt het?

Zoals gezegd is het een erg mooie plant om te zien, bijna zonde om op te eten! Toch gedaan. Je kunt de koolrabi zowel rauw als gekookt eten. Tijdens het schillen kom je erachter dat de binnenkant gewoon lichtgroen is. Het verschil zit hem qua uiterlijk dus alleen in de schil. De groente bevat veel vitamine B en C, ijzer en caroteen. De smaak komt in de buurt van broccoli, maar dan een stuk zoeter. Dit jaar heb ik er rösti van gemaakt. Echt heel lekker!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel drie.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top