In de moestuin: spinazie, daar word je sterk van toch?

Moestuinverhalen 22

Van spinazie eten wordt je groot en sterk. Tenminste dat vertelde mijn vader mij vroeger. Bovendien keek ik in mijn jeugd naar filmpjes van Popeye the Sailor Man. Deze bonkige zeeheld eet spinazie uit een blikje, krijgt enorme spierballen en kan vervolgens de hele wereld aan!

Overheidsreclame

Wat ik als kind niet wist is dat Popeye tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse regering ingezet werd om het eten van spinazie te stimuleren. Hoe lang de oorlog zou duren was onbekend, dus moest er zuiniger met vlees worden omgesprongen. Spinazie zou een goede vleesvervanger zijn, omdat het veel ijzer bevat. Dat is ook wel zo, vergeleken met andere groenten, maar door een rekenfout, was het tien keer lager dan de oorlogsregering destijds dacht. Toch had de inzet van Popeye effect, want de spinazie-consumptie steeg in Amerika met maar liefst dertig procent.

Een stukje geschiedenis

Spinazie maakt deel uit van de amarantenfamilie en is verwant aan ganzenvoet. Tot dezelfde familie behoren onder andere rode bieten. Het is een oude groente die waarschijnlijk voor het eerst geteeld werd in Perzië. Het woord ‘spinazie’ is afgeleid van het Perzische woord ‘esfenaj’. Eerst denk je dat lijkt totaal niet op spinazie, maar als je het een aantal keren achter elkaar uitspreekt dan begrijp je de link. Hoewel spinazie al eeuwen geteeld werd in China bereikte de plant Europa pas in de twaalfde eeuw met de komst van de Moren in Spanje.

Foto: bijna klaar om te oogsten! 

Herfstteelt

Spinazie is een eenjarig gewas. Het vormt bladeren en bloemen in één groeiseizoen. Er zijn heel veel verschillende rassen. Kies je de juiste soort, dan kan je spinazie het hele jaar door telen. Kijk altijd goed op het pakje welke soort je in handen hebt. Voor de ongeduldige tuinierder een ideale groente, want het is binnen vier tot zes weken klaar. Mijn zomerteelt mislukt bijna ieder jaar. Het schiet altijd door! Dit jaar was het helemaal hopeloos door de droogte en enorme hoge temperaturen. Resultaat: mooie bloemetjes, maar het spul is niet te eten. Vandaar dat ik op 1 september nogmaals een poging heb gedaan. De zogenaamde herfstteelt. Met succes, want die lijkt wel te lukken.

In de keuken

Een tip bij het oogsten: laat de groeipunt van de spinazie zitten. Je hebt kans dat je voor een tweede keer kan oogsten. Wacht niet te lang met het oogsten, want dan gaat het blad verkleuren. Spinazie is rijk aan ijzer, kalium en vitamine E en bovendien calorie-arm. Het is lekker in de pasta of door de lasagne, maar het kan ook prima rauw gebruikt worden in salades. Persoonlijk vind ik het toch het lekkerst met aardappelen. Het slinkt heel erg met koken, dus let erop dat je ongeveer 200 tot 300 gram per persoon nodig hebt. Heb je teveel spinazie geoogst? Geen probleem, twee minuten blancheren en in de vriezer! Voor mij geen optie, want de vriezer zit al behoorlijk vol!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel eenentwintig.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top