close
  • donderdag 29 oktober
Buitenleven

In de moestuin: walnoten rapen

In de moestuin: walnoten rapen

Verhalen uit Pake’s moestuin (16)

Het is herfst en dat betekent nootjes zoeken! Hoe leuk is het om walnoten uit eigen tuin te oogsten. Heb je geen eigen boom? Wie weet staan er bomen bij jou in de regio langs de openbare weg. Geen walnoten? Ga dan eens op zoek naar beukenbomen of tamme kastanjes. Die zijn ook erg lekker!

Muggenvrij

Maar vandaag gaat het over walnoten. Heb je nog wat ruimte over in je eigen tuin dan is het zeker de moeite waard om een notenboom te planten. Walnoten zijn super gezond en passen bij heel veel gerechten. Het is een boom die weinig onderhoud vraagt. Ik weet dat de titel van deze blog luidt: in de moestuin, maar zet hem daar niet neer. Onze boom staat op een flinke afstand en daar ben ik blij om, want een walnotenboom geeft een stof af waar gewassen in de moestuin niet tegen kunnen. Niet zo handig dus. Muggen kunnen ook niet tegen die stof. Dat is dan wel weer mooi meegenomen.

Zelf bestuivend ras

Er zijn diverse soorten. De ‘reguliere’ walnoot, Juglans regia, kan erg hoog worden. Maar liefst 35 meter hoog. De zwarte walnoot, Juglans nigra wordt nog groter, namelijk 50 meter. Gelukkig heb je veredelde rassen en die worden een stuk kleiner, maximaal zo’n 15 meter. Wil je er eentje planten kies dan voor een geënte soort. Die produceert na vier tot vijf jaar noten. Bij een gezaaide boom duurt dat veel langer, zo’n 10 tot 15 jaar. Zoek een zonnige standplaats uit en zorg voor een goed doorlatende bodem en kalkrijke grond. Walnoten zijn windbestuivers. Heb je plek voor 1 boom zoek dan een zelf bestuivend ras uit. Een goede periode om te planten is van november tot en met begin maart, tenminste als het niet vriest! Hoe eerder je aanplant, hoe meer tijd de boom heeft om aan te slaan voordat hij in het voorjaar uit gaat lopen.

Oogsten en bewaren

In oktober barsten de walnoten die groeien in een groene bolster open. Rijpe noten vallen vanzelf uit de boom. Ga niet plukken, want beschadig je takken. Maak de noten goed schoon en verwijder eventuele resten van de bolsters. Verse noten smaken nog een beetje bitter. Laat ze enkele weken drogen in een goed geventileerde ruimte. Spreid ze uit in een bak of op een krant. Nadat de walnoten gedroogd zijn verdwijnt de bittere smaak. Heb je veel noten geoogst? Geen zorgen je kunt ze na het drogen minstens een jaar of bewaren. En waarschijnlijk nog wel een jaar!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel vijftien.

 

Geschreven door: Hillie Weistra