Toon Hermans Huis

In een Toon Hermans Huis kun je altijd terecht

(Na)zorg voor mensen met kanker en hun naasten is van wezenlijk belang. Waar voor de één de familie- of vriendenkring voldoende houvast biedt, vindt de ander juist het contact met lotgenoten of deskundigen prettig. Voor die laatste groep is de Stichting Toon Hermans Huizen in het leven geroepen.

Het begon allemaal in Sittard, de woonplaats van cabaretier Toon Hermans. Een oncologisch verpleegkundige zag in de jaren negentig een show van Toon op de televisie. Hij zorgde ervoor dat de patiënten op zijn afdeling de show konden zien, om er moed en vrolijkheid uit te putten. Er werd gelachen en gehuild op de bewuste avond en de verpleegkundige benaderde vervolgens de cabaretier met het idee voor een inloophuis. Toon had net zijn vrouw Rietje aan kanker verloren en was graag bereid zijn naam aan het initiatief te verbinden. Eind 1998 was het Toon Hermans Huis Sittard een feit.

Kankerpatiënten blijven zitten met hun verhaal

Na de diagnose kanker volgt veelal een intensief behandeltraject. Daarna komt vaak pas het besef wat er allemaal is gebeurd. Als de omgeving weer overgaat tot de orde van de dag, blijven kankerpatiënten en hun naasten zitten met hun verhaal, emoties en vragen. De Toon Hermans Huizen zetten zich in voor steun aan mensen die te maken hebben met kanker. Ook nabestaanden kunnen er terecht voor bijvoorbeeld een lezing over het verlies van een partner.

Alles draait om gastvrijheid

Er zijn rond de vijftig inloophuizen in Nederland, allemaal afhankelijk van donaties. Alles draait er om gastvrijheid. Professionele vrijwilligers en beroepskrachten staan voor iedereen klaar die dat nodig heeft. Er is altijd tijd voor een gesprek. Maar er wordt ook creatieve therapie aangeboden, je treft er lotgenoten en er staan diverse workshops en activiteiten op de agenda. Een verwenmiddag bijvoorbeeld, of een schrijfsessie waarbij je je levensverhaal op papier zet. In ons artikel over borstkankerpatiënt Frans Bron wordt de Stichting Toon Hermans Huizen ook genoemd. In Tiel begint binnenkort een speciale groep voor mannen met borstkanker en ook Sittard heeft een gespreksgroep voor mannen.

Foto: Wikimedia

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top