Ineens krijg je een ander merk medicijnen mee, kan dat wel?

Vooral zorgverzekeraars hebben het liefst dat apothekers goedkope medicijnen uitschrijven waar mogelijk. Soms moet je daarom van medicatie wisselen. “Zelfde werking, alleen ander merk.” Maar wat als je van die nieuwe pillen ineens bijwerkingen krijgt? 

Het recept is duidelijk, de werking is bewezen en er zijn geen dure trials meer nodig. Als dan ook het patent is verlopen, kunnen de medicijnen goedkoper worden geproduceerd. Hoe? Door als het ware kopieën ervan te maken. Stukken minder kostbaar dan de originele en daardoor geliefd in medicijnenland. In ieder geval bij de zorgverzekeraars. De kosten zijn dan aanzienlijk lager.

Het lichaam reageert er anders op

De reden blijft niet bij de prijs alleen. Soms blijken kopieën niet altijd voldoende voorradig of de apotheker kan meer winst behalen op een andere kopie en de zorgverzekeraar ziet meer heil in net dat andere merk. Het gevolg daarvan is dat mensen via die apotheek ineens een ander middel krijgen. “Is hetzelfde,” wordt er dan vaak gezegd. “Alleen een ander merk”. Maar die vlieger gaat niet altijd op, want mensen zijn immers ziek en gevoelig voor bijwerkingen. Die kunnen bij het ene medicijn heel anders zijn dan bij de ander. Het lichaam reageert er anders op. Of moet weer opnieuw aan een middel wennen, met alle gevolgen van dien voor de patiënt die lichamelijk net aan zijn of haar middel gewend was geraakt.”

In de bijwerking kan verschil opduiken

Hoe dat kan? In de Volkrant werd dat enkele weken geleden uitgelegd. ‘De hoeveelheid werkzame stof is hetzelfde, de toedieningsvorm vaak ook, de dosering evenzeer. Maar de grootte, kleur, hulpstoffen en vulstoffen kunnen verschillen’. Ook al zijn de controles streng, niet de werking, maar vooral in de bijwerking kan verschil opduiken. Dat komt doordat het middel bij testen ten opzichte van het originele medicijn aan een bepaalde gelijkheidsmarge moet voldoen. Maar het ene middel zit er dichter tegenaan dan het andere. Allebei prima als middel, maar die waarden kunnen voor een patiënt het verschil maken. En dus krijgt de een er wel last van en de ander niet.

Gekopieerde medicijnen

En dan, zo meldt de Volkskrant, wordt er keer op keer gekopieerd, dus bestaat de kans dat je steeds verder van het origineel afdrijft. Ook al wordt genoemd dat dat risico van afdrijven klein is. Volgens de geciteerde kinderarts Van Onzenoort (Maxima Medisch Centrum Veldhoven) geeft dat echter onvoldoende garanties. Patiënten verwerken medicijnen verschillend. En er is nog te weinig onderzoek gedaan naar de werking van gekopieerde medicijnen. Met name bij kinderen zou de wisseling van medicatie en de werking ervan gevoelig liggen. En mogelijk geldt dat ook voor oudere mensen.

Onderzoek is nodig

Er wordt de komende tijd binnen een werkgroep van artsen, apothekers verzekeraars en patiëntenorganisaties een lijst opgesteld van middelen waarbij wisselen van medicatie niet wordt aangeraden. Een andere groep onderzoekt hoe die wissel beter geregeld kan worden. In mei worden er uitkomsten verwacht.

Bron: Volkskrant

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top