Is het handig om een samenlevingscontract op te stellen?

Dat is het in de meeste gevallen zeker. Natuurlijk denk je bij samenwonen niet meteen aan wat er moet gebeuren mocht er iets misgaan. Je bent immers positief en wilt niets liever dan samen gelukkig door het leven gaan. 

Toch kan het een goed gevoel geven als je de zaken geregeld hebt voor het geval één van beiden overlijdt of als je onverhoopt toch uit elkaar gaat. Niet leuk, wel belangrijk. En met een samenlevingscontract is dat echt zo moeilijk niet.

Handtekening eronder en klaar is Kees

Het geeft juist rust als je de zaken goed op papier hebt staan. Hoef je je daar niet meer druk over te maken. Je kunt dat gewoon samen doen. Je typt al je afspraken op een A4tje, zet er beiden een handtekening onder en klaar is Kees.

Zo eenvoudig kan het zijn, het kan ook via een notaris worden geregeld. Het voordeel? Het is officiëler en heeft meer waarde bij bijvoorbeeld het kopen van een woning. Dan wordt er in veel gevallen naar een officieel samenlevingscontract gevraagd met een stempel van het notariskantoor erop. Dat kost geld. Samenlevingscontract kosten zijn vrij. Informeer daar even goed naar, want de ene notaris rekent een ander tarief dan de andere. Soms is het voordelig om ook direct een testament op te laten maken.

Ook handig: weten waar je aan toe bent als het gaat om de financiën. Je wilt samen verder door het leven en gaat ook samen zorgdragen voor de financiële consequenties daarvan. Daarom vermeld je onder andere hoe je de vaste lasten verdeelt. Wie betaalt de rekeningen van de auto, de energierekeningen, de huur of de hypotheek. En hoe verdeel je de variabele kosten zoals de boodschappen, de kosten van de sportclub of de kleding? Ga je voor een gezamenlijke en/of rekening of houd je elk een aparte rekening. Je kunt het ook allebei doen.

Kinderen, en een erfenis

Als er kinderen komen is het des te belangrijker dat je goede afspraken maakt. Zij mogen immers nooit de dupe worden van zaken die minder positief verlopen. Stel dat je toch uit elkaar gaat. Dan is het van belang welke omgangsregeling je afspreekt en of er sprake is van kinderalimentatie.

Datzelfde geldt ook bij overlijden. Dat is al verdrietig genoeg en de ander zou niet nog meer problemen moeten hebben. Dat kun je ondervangen door alvast af te spreken wat er gebeurt met de spullen en het huis mocht een van beiden overlijden. Je bent met een samenlevingscontract niet automatisch erfgenaam van elkaar. Om dat te ondervangen kun je een verblijvingsbeding in het contract op laten nemen. Dat betekent dat de gemeenschappelijke spullen bij de langstlevende achterblijven. Doe je dat niet, dan gaat de eventuele erfenis naar de familie.

Wat is het beste voor beiden?

Veel mensen menen dat een samenlevingscontract niet zoveel om het lijf heeft omdat je bij een scheiding niet naar een advocaat of de rechtbank hoeft. Dat klopt, maar des te belangrijker is het om goede afspraken te hebben over bijvoorbeeld de woning. Wie blijft er in de huur- of koopwoning wonen? Wordt die laatste misschien verkocht? Overweeg wat het beste is voor beiden. Zodat een ieder zelfstandig verder kan, mocht je niet langer samen willen blijven.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top