Japans sneeuwballengevecht met olympische ambities?

Olympische Winterspelen 2018

Even een lesje Japans. We gaan het hebben over Yukigassen… nee, het is geen olympische sport. Nog niet. Wel heel populair in Japan. Yuki kan worden vertaald in sneeuwballen en gassen betekent gevecht. Een sneeuwballengevecht dus. Maar dan anders.

Men neme:

Twee keer 7 spelers
Een veld van 40×10 meter
Een aantal obstakels
Een aantal schuilplekjes
Drie scheidsrechters
Twee captains

Er ontbreekt in dit rijtje het meest fundamentele onderdeel: sneeuw. In de vorm van ballen. Een machine maakt er per wedstrijdje van drie minuten voor elk team negentig klaar.

Verover de vlag

Het gaat erom dat je de vlag van de tegenstander verovert. Daarvoor moet je de spelers met een sneeuwbal uitschakelen. Raak je de ander, dan moet deze aan de kant. Net zolang doorgaan totdat je de weg vrij hebt om de vlag te pakken. Heeft geen enkel team de vlag, dan win je als je in ieder geval alle spelers hebt uitgeschakeld. Bij gelijkspel wint het team dat de meeste sneeuwballen over heeft. Je speelt drie keer drie minuten.

De sport vindt zijn oorsprong in 1987 in de stad Sobetsu en wordt inmiddels in meerdere landen gespeeld en er zijn ook internationale toernooien. Er is zelfs een Nederlands team, dat in de zomer het spel speelt op het strand. En ja… ook dan met sneeuwballen, uit de machine.

foto: youtube

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top