close
  • woensdag 11 december
Zorg en Zekerheid

Langer in huis blijven wonen zonder thuiszorg?

Langer in huis blijven wonen zonder thuiszorg?

In Nederland komen steeds meer ouderen. In 2019 zijn er al 1,3 miljoen mensen die ouder dan 75 jaar zijn, maar de verwachting is dat dit aantal in 2030 2,1 miljoen zal zijn. De meeste van deze groep willen zo lang het mogelijk is thuis blijven wonen. Niet alle huizen zijn hiervoor geschikt, dus zullen ze aangepast moeten worden.

Traplift

Als jouw huis bestaat uit meerdere verdiepingen dan zul je een traplift moeten installeren zodat je al deze verdiepingen kunt bereiken. Dit is noodzakelijk aangezien traplopen steeds moeizamer gaat worden naarmate je ouder wordt. Bovendien kan het zijn dat traplopen pijnlijk is of wordt voor de senioren, wat een traplift ook kan verhelpen. De pijn is voornamelijk aan de orde als de oudere klachten heeft aan de knieën of heupen, al kunnen spieraandoeningen er ook voor zorgen dat het installeren van een traplift nodig is. Dit is bij een rechte trap vrij eenvoudig, maar een traplift voor trappen met bochten is het wat moeilijker om te installeren. Toch is dit nog zeer zeker mogelijk. 

Wandbeugels

Voor een senior kan het in en uit de douche stappen ook erg lastig zijn. Hier kunnen wandbeugels bij helpen. Deze beugels bieden extra steun zodat het makkelijker is om zulke bewegingen te maken. Wandbeugels kunnen tevens gebruikt worden bij het opstaan in een bad, zodat de oudere hier uit kan stappen. Tevens kan de senior een wandbeugel gebruiken bij het toiletgebruik, wat tevens een moeizame activiteit kan worden. Zulke beugels zijn in verscheidene lengtes verkrijgbaar, maar ook nog in twee verschillende vormen. De ene vorm wandbeugel heeft zuignappen, terwijl de anderen gemonteerd moeten worden aan de muur.

Antislipmatten

Een ander probleem voor ouderen in de badkamer is het risico van uitglijden op de natte vloer nadat ze zich hebben gewassen in de douche of het bad. Zo een val door het uitglijden kan veel pijn en blessures opleveren, met name voor senioren. Het uitglijden kan voorkomen worden door een antislipmat neer te leggen voor zowel de douche als het bad. Zo een mat heeft een geribbeld oppervlak, dit zorgt voor meer grip. Door de zuignappen kan het matje niet wegglijden, terwijl de gaatjes in de antislipmat ervoor zorgen dat het water wegloopt. Ook hierbij geldt dat de matten in verscheidene maten beschikbaar zijn, wat ervoor zorgt dat er sowieso een mat is die past in jouw badkamer. 

Geschreven door: Redactie