liefde en muziek

Liefde en muziek, zingende setjes op een rij

muziekmaand

Uit onderzoek van het muziekmerk Sonos blijkt dat mensen die samen muziek luisteren gelukkiger zijn en een duidelijker gevoel van ‘samen’ hebben. In relaties en gezinnen waar regelmatig muziek te horen is, is meer romantiek en de gezinsleden brengen meer tijd met elkaar door.

Nu heeft Sonos natuurlijk belang bij die uitkomst, dus het is de vraag hoe objectief het onderzoek is. Maar we geloven er toch wel in, als alle betrokkenen tenminste een beetje van dezelfde muziek houden, anders heb je waarschijnlijk juist veel gedoe. Samen muziek luisteren ontspant dus en maakt gelukkig. Maar hoe zit dat met samen muziek maken? Er zijn veel artiesten die met hun partner een duo vormen of nummers uitbrengen. Worden ze daar ook zo gelukkig van? We deden een klein onderzoekje. En kunnen vast verklappen dat deze stellen op z’n minst een veelbewogen leven en relatie hadden (of hebben).

Ike & Tina Turner – Proud Mary

Ike en Tina trouwden in 1962 en bleven 16 jaar getrouwd, maar het huwelijk was verre van gelukkig. Ze hadden muzikaal veel succes samen, maar hun relatie was vol ruzies en gevechten. Toen Ike, die vaak onder invloed van cocaïne was en erg jaloers, weer eens een keer gewelddadig was, ging Tina er vandoor. Ze beschrijft haar leven met Ike in de biografie ‘I, Tina’ die verfilmd is met als toepasselijke titel ‘What’s love got to do with it’. Tina is al sinds de jaren tachtig samen met muziekproducent Erwin Bach. Muziek blijft blijkbaar toch verbinden.

Sonny & Cher – I got you babe

Wie kent ze niet? Cher (Cherilyn Sarkisian LaPiere) ontmoette muziekproducer en zanger Sonny Bono in een koffieshop in 1962. Ze was toen 16 en Sonny was 27. Ze werden vrienden en trouwden. In hun ongeveer tienjarige carrière verkochten ze wereldwijd meer dan 80 miljoen platen. Aanvankelijk heette het duo Caesar & Cleo, maar dat leverde weinig succes op. Daarna werd het gewoon Sonny & Cher en ‘I got you babe’ werd een enorme hit in 1965. Het stel kreeg een dochter, Chastity, die inmiddels als man met de naam Chaz door het leven gaat. In de jaren zeventig strandde het huwelijk van de twee artiesten en er volgde een vechtscheiding. Later legden ze de ruzie bij, maar gingen ieder hun eigen weg. Sonny schopte het tot burgemeester en lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij kwam in 1998 om bij een ski-ongeluk. Cher had een succesvolle solocarrière. Ze hertrouwde met de zanger Gregg Allman en kreeg met hem een zoon, maar ook dit huwelijk hield geen stand. Later volgden nog relaties met een bassist en een gitarist. Het bloed kruipt..

Gert & Hermien – Alle duiven op de dam

In ons eigen landje hebben we ook een paar muzikale koppels, zoals Gert Timmermans en Hermien van der Weide. Ze hebben jarenlang regelmatig in de roddelbladen gestaan. En zij niet alleen, ook hun dochters Sandra en Sheila. Toen Gert met Hermien een duo vormde, in 1963, had hij al een hit gehad met ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’. De twee trouwden en hadden veel succes. Misschien wat teveel, want ze raakten aan de drank en maakten uiteindelijk een veelbesproken overstap naar religieuze nummers, nadat ze bekeerd waren tot het Christendom. Later noemden hun dochters het ‘godsdienstwaanzin’. Begin jaren negentig ging het roer weer om. Met Sandra en Sheila, die tussendoor naakt in de Playboy poseerden, werden oude hits overgoten met een hiphopsausje en de kerk werd verlaten. Hermien kon het uiteindelijk allemaal niet meer aan en in 1999 volgde een scheiding. Ze overleed in 2003 op 59-jarige leeftijd. Sandra beschuldigde haar vader nog van sexueel misbruik, wat later toch wat genuanceerder bleek te liggen. Gert hertrouwde en overleed in 2017 op 82-jarige leeftijd.

Beyoncé & Jay-Z – Crazy in love

En dan tenslotte het meest spraakmakende muzikale stel van dit moment (al kunnen Katy Perry&John Mayer, Justin Bieber&Selena Gomez en Chris Brown&Rihanna er ook wat van). Shawn Carter, oftewel Jay-Z en Beyoncé Knowles. Ze zijn al vijftien jaar samen en hebben drie kinderen, maar steeds steken verhalen over ontrouw en een ophanden zijnde scheiding de kop op. Tot nu toe hebben de twee het blijkbaar steeds weer opgelost. Een paar jaar geleden was hun hit ‘Crazy in love’ een megahit, al is het de vraag of ze nog steeds zo crazy in love zijn.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top