close
  • dinsdag 7 juli
Algemeen

Maarten is ziek en stopt

Maarten is ziek en stopt

Maarten van de Weijden startte een helse driedaagse zwemtocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker.

Update: Inmiddels heeft hij de tocht vanwege ziekte moeten staken. Na 163 kilometer en 55 uur zwemmen. 

Volgens een woordvoerster van het team rond Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden verliep de afgelopen nacht beter dan de eerste. Ook al was de moeilijkste fase van de tocht aangebroken; de donkere kilometers naar Dokkum. 

Wennemars coachte hem richting Vrouwenparochie

Bekende Nederlanders als schaatser Erben Wennemars, cabaretier Freek de Jonge, cabaretiere Claudia de Breij en atleet Churandy Martina hebben afgelopen uren Elfstedenzwemmer Maarten van der Weijden een hart onder de riem gestoken. Vanuit een bootje riepen ze hem bemoedigende woorden toe. Wennemars volgde hem drie uur lang en coachte hem richting Vrouwenparochie. 

Het is een enorm donker en zwaar stuk

Vandaag is het dag drie van deze grote actie om geld in te zamelen voor het KWF en onderzoek naar kanker. Aan de oproep om vooral Maarten in de nacht aan te moedigen op deze lastige 45 kilometers naar het noorden, werd massaal gehoor gegeven. Het is een enorm donker en zwaar stuk. Onder andere boeren schenen met felle lampen van hun tractoren richting de Elfstedenzwemmer. 

Bruggetje bij Bartlehiem

En dan zou de tocht naar de finish in Leeuwarden volgen. Van der Weijden ging door, aangemoedigd door enorm veel publiek langs de slootkanten. De zwemmer heeft in de nacht drie keer kort uitgerust.

Menigeen noemt hem al een held

In heel veel kleine Friese dorpen leek het alsof alle dorpsbewoners langs het water stonden. Het spreekt mensen enorm aan en menigeen noemt hem een held. Over het feit dat een groot aantal zwemmers niet een stukje met hem op mochten zwemmen vanwege vervuild water, hoorde je nauwelijks nog iemand klagen. 

Helaas heeft Maarten even na het middaguur zijn tocht moeten staken.

Foto: Door McSmit – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4630933

Geschreven door: Redactie