Mannen met borstkanker gaan vaak laat naar een arts

In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 120 mannen borstkanker vastgesteld. Veel mensen zijn zich niet bewust dat óók mannen borstkanker kunnen krijgen.

Een van de gevolgen hiervan is dat mannen, met klachten die kunnen wijzen op borstkanker, niet direct naar een dokter stappen. Uit een studie van Lieske Schrijver en Eveline Bleiker van het Antoni van Leeuwenhoek blijkt dat er een grote variatie is in de tijd tussen de eerste symptomen en het doktersbezoek, namelijk tussen 0 weken en 5 jaar. Hoe langer het duurt voordat borstkanker vastgesteld wordt in het ziekenhuis, hoe slechter de overlevingskansen.

Een verandering in de borst bij mannen kan wijzen op borstkanker. De meest voorkomende verandering is een knobbeltje. Dit is een verdikking die vaster aanvoelt dan het weefsel eromheen. Andere klachten die kunnen wijzen op borstkanker zijn deukjes in de huid, een wondje dat niet geneest, verandering van de tepel, afscheiding uit de tepel, een borst die warm aanvoelt of een verdikte huid waar putjes in zitten.

Erfelijkheidsonderzoek

Mannen met borstkanker komen standaard in aanmerking voor erfelijkheidsonderzoek. Daarbij wordt gekeken naar de aanwezigheid van een BRCA (BReast Cancer) mutatie in het DNA. Indien een gezonde man drager van een BRCA mutatie is, dan heeft hij tot zijn 80ste jaar een kans van tussen de 1 en 7% om borstkanker te krijgen. Mannen met een BRCA-mutatie, met name de mannen die BRCA2-mutatiedrager zijn, hebben een verhoogd risico op prostaatkanker. Belangrijk is dat de kinderen van een man met een BRCA mutatie de mogelijkheid hebben om DNA-onderzoek te laten doen, omdat zij 50% kans hebben dat zij ook BRCA-mutatiedrager zijn. Dit is vooral belangrijk voor dochters, omdat zij een sterk verhoogd risico op borst- en eierstokkanker hebben en preventieve maatregelen kunnen nemen.

Psychosociale gevolgen

Mensen met kanker, maar ook de gezonde mensen met erfelijke aanleg voor kanker, kunnen zich veel zorgen maken over kanker. Uit onderzoek met gegevens van 100 mannen met borstkanker die in de afgelopen jaren erfelijkheidsonderzoek hadden aangevraagd bleek dat 40% zich wekelijks –enige -tot veel-zorgen over kanker maken. Zij maken zich vooral zorgen over de kans op de terugkeer van kanker en de kans op kanker bij familieleden. Vijf procent van deze mannen had zoveel zorgen dat dit hun belemmerde in het dagelijkse leven. Het is daarom belangrijk dat zorgprofessionals navragen hoe het echt met de patiënt gaat en deze indien nodig doorsturen voor psychosociale ondersteuning.

www.mannenmetborstkanker.nl

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor, en informatie is over, mannen met borstkanker. Hoofdonderzoeker Eveline Bleiker hierover: “Uit ons eerdere onderzoek kwam naar voren dat er in de omgeving van de man met borstkanker veel onbekendheid is over borstkanker bij mannen: ‘Borstkanker? Dat kan toch niet  bij een man?!’ Ook hadden mannen met borstkanker behoefte aan meer informatie specifiek gericht op mannen met borstkanker – bijvoorbeeld op de effecten van de behandeling op seksualiteit-  in plaats van de huidige informatie die met name gericht is op vrouwen. Ook behandelaren, die zelden een man met borstkanker zien, zijn vaak op zoek naar man-specifieke informatie.” Om die reden is de website www.mannenmetborstkanker.nl ontwikkeld. Deze website bevat informatie over borstkanker en de behandelmogelijkheden, foto’s van voor en na de behandeling, ervaringen van andere mannen, en sinds deze maand, een interview met een patiënt over seksuele gevolgen bij borstkanker.

Lees ook Het treft ook mannen: Frans had borstkanker 

Bron: Antoni van Leeuwenhoek 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top