close
  • dinsdag 15 juni
Wonen

Met deze middeltjes kun je gemakkelijk een aangebrande pan schoonmaken

Met deze middeltjes kun je gemakkelijk een aangebrande pan schoonmaken

Bij het koken kan er nog wel eens iets misgaan. Als je bijvoorbeeld ineens gebeld wordt door je vader, moeder of partner dan kun je afgeleid worden. Ook kan je kind hier de veroorzaker van zijn. Natuurlijk moet je wel opletten als je aan het koken bent. Als je dit niet doet dan zou het maar zomaar zo kunnen zijn dat je eten aanbrandt. Bovendien kan je pan hierdoor ook aangebrand raken. In sommige gevallen is dit zelfs zo erg dat een schoonmaakmiddel het probleem niet op kan lossen. Een aangebrande pan schoonmaken kan gelukkig ook met andere middeltjes, zoals hieronder wordt uitgelegd.

Baking soda

Baking soda is één van de producten die je in kunt zetten voor het schoonmaken van een aangebrande pan. Je doet dit door eerst een beetje heet water in de pan te gooien. Pas hierbij op, want je wilt jezelf niet branden aan het water. Schep vervolgens wat baking soda in de pan bij het warme water. Zo creëer je dus eigenlijk een mengsel. Dit moet minimaal een uur in de pan blijven. Laat de aangebrande pan dus een tijdje op het fornuis staan met de combinatie van heet water en baking soda erin. Vervolgens kun je de afwasborstel pakken. Hiermee schrob je de aangekoekte etensresten als het goed is eenvoudig van de pan af. Een oven schoonmaken is overigens ook mogelijk met baking soda, al doe je dit wel heel anders.

Cola

Cola is natuurlijk een heerlijke frisdrank waar menig Nederland wel eens van geniet. Toch is het meer dan een drankje, wat veel mensen niet weten. Roest verwijderen is bijvoorbeeld ook mogelijk met behulp van cola, wat voor merk dan ook. Daarnaast kun je een aangebrande pan tevens schoonmaken met deze donkere frisdrank. Bovendien is dit hartstikke eenvoudig om te doen. Je moet namelijk de vieze pan vol schenken met cola. Laat dit een paar minuten staan. Vervolgens moet je weer de afwasborstel pakken om de etensresten van de pan te schrobben.

Vaatwastablet

Als je een vaatwasser in huis hebt dan heb je natuurlijk ook vaatwastabletten. Pak hier één van en gooi het samen met heet water in de aangebrande pan. Laat het vervolgens staan totdat de tablet opgelost is. Het vuil zal dan namelijk ook loslaten. Naar alle waarschijnlijkheid zal er nog wel wat etensresten relatief vastgekoekt zitten aan de pan. Je kunt dit er gelukkig eenvoudig afschrobben met behulp van een afwasborstel. Als je haast hebt dan kan dit proces versneld worden door de pan op het vuur te zetten.

Zout

Ook zout kan gebruikt worden voor het schoonmaken van een aangebrande pan. Je moet een flinke lading zout in de pan strooien, samen met heet water. Laat dit een tijdje koken. Het vuil zal zich dan vanzelf oplossen. Je pan zal dan dus weer schoon zijn. Daarentegen is het wel mogelijk dat er nog wat resten aan de pan vastzitten. Met een afwasborstel kun je dit er alsnog gemakkelijk afschrobben.

Geschreven door: Redactie