close
  • donderdag 6 augustus
Zorg en Zekerheid

Met een gezonde leefstijl een goedkopere zorgpremie (en dus ook andersom)

Met een gezonde leefstijl een goedkopere zorgpremie (en dus ook andersom)

Een borrel op z’n tijd, een biertje op de vrijmibo, sigaretje erbij. Dat zou je wel eens duur komen te staan. Niet alleen omdat de prijs van sigaretten flink is en ook drank niet gratis is, maar vooral omdat de mogelijkheid bestaat dat je dan een hogere zorgpremie moet betalen. 

De zorg en zekerheid, het woord zegt het al, is in Nederland goed geregeld. Ook al wordt er veel gemopperd over wat er wel en niet in de basisverzekering moet en is er regelmatig kritiek op de hoogte van de maandelijks te betalen premie.

Al met al is ons zorgstelsel er voor iedereen en ben je in alle gevallen verzekerd. Het uitgangspunt: alle Nederlanders moeten goede medische zorg krijgen om zo lang mogelijk en zo gezond mogelijk door het leven te kunnen gaan.

Hogere zorgpremie als je ongezond leeft

En daar zit ‘m de crux, want maar liefst vier op de tien Nederlanders is van mening dat wanneer je er een ongezonde levensstijl op nahoudt, je een hogere zorgpremie zou moeten betalen. Een rake uitkomst van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Wie in zijn of haar vrije tijd de bloemetjes buiten zet en drinkt en rookt, is volgens veel Nederlanders niet goed bezig. Wie niet of nauwelijks beweegt en met overgewicht te maken krijgt, eveneens niet.

Roken kost veel geld

Ongeveer 52 procent vindt dat de premie voor rokers sowieso omhoog moet. Deze ongezonde gewoonte ofwel verslaving kan tot allerlei ziekten en aandoeningen leiden, waar veel geld naartoe moet. Dat is een grote groep mensen een doorn in het oog. Het is niet iets wat je overkomt, maar wat je zelf in de hand hebt. Je kunt in ieder geval proberen te stoppen. Overigens meent twintig procent van de rokers ook zelf dat hun premie best meer mag zijn.

Niet van de bank, dan betalen

Meer dan veertig procent van ondervraagden meent dat zware drinkers maandelijks ook meer moeten gaan betalen. Evenals mensen die te zwaar zijn, zo meent een kwart van de mensen. Wie onvoldoende beweegt moet gewoon meer gaan betalen, zo menen twee op de tien ondervraagden. Ook dit is iets wat je zelf in gang moet zetten. Je moet zelf van de bank komen en gaan bewegen. Doe je dat niet, dan wordt je premie duurder, zo stellen zij.

Premie omlaag en omhoog

Volgens het CBS vinden rokers en zware drinkers zelf relatief vaak dat de premie voor deze groepen ongewijzigd moet blijven. En met name mannen vinden vaker dat de premie voor mensen met een gezonde leefstijl omlaag moet en de premie voor mensen met een ongezonde leefstijl omhoog.

Geschreven door: Redactie