close
  • dinsdag 15 juni
Sport Zorg en Zekerheid

Morgen begint de onbeperkte Elfstedentocht; lezeres Elly fietst mee

Morgen begint de onbeperkte Elfstedentocht; lezeres Elly fietst mee

Morgen begint er in Friesland een bijzonder sportevenement: de Onbeperkte Elfstedentocht. Stichting SandyMoveS organiseert van woensdag 23 september tot en met zondag 27 september een Elfstedentocht voor mensen met een chronische aandoening of beperking. Al die mensen die meestal aan de zijlijn staan, worden nu in de spotlights gezet.

Mensen waarvoor het niet vanzelfsprekend is dat zij deelnemen aan een sportevenement krijgen de kans om de iconische Elfstedentocht te volbrengen. Iedereen doet mee op een eigen niveau, met een eigen doel. De afstand van ruim 200 kilometer kan in vijf dagen afgelegd worden, maar één dag meedoen en maar een kleine afstand afleggen is ook mogelijk. Of die afstand wandelend, op een handbike, e-bike, rolstoel, exoskelet of welke manier dan ook wordt afgelegd, dat maakt niet uit.

Elly Leijstra

Een van de deelnemers is Elly Leijstra uit Brantgum. We volgen Elly al een tijdje. Ze kreeg in 2016 te horen dat ze een hersentumor heeft en zamelt sindsdien geld in voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte. Haar actie Blikje/dopje is een groot succes. Je leest er alles over in het artikel dat we daar eerder over schreven. Ondanks haar ziekte kan Elly veel betekenen met haar acties. Ze zijn een belangrijk onderdeel geworden van haar leven, het heeft haar dagbesteding gebracht. “Deze actie heeft veel mensen op de been gebracht die samen met mij sparen, het verbindt. Ik had nooit kunnen vermoeden dat een dopje zoveel teweeg zou brengen.”

Op de E-bike

Elly gaat de Elfstedentocht op haar E-bike afleggen, verdeeld over vijf dagen. Ze verheugt zich vooral op de eerste etappe, die van Leeuwarden naar haar geboorteplaats Dokkum. De reden dat Elly meedoet is tweeledig. Ten eerste om aandacht te vragen voor de acties waarmee ze geld inzamelt. “Er is weinig geld voor onderzoek naar hersentumoren. De afgelopen periode heb ik allerlei initiatieven op touw gezet omdat ik het belangrijk vind dat er naar mijn tumorsoort onderzoek wordt gedaan. Mijn streven is om €100.000,00 op te halen. De teller staat inmiddels al op €30.000,00.”

Laten zien dat je er toe doet

Een ander, net zo belangrijk doel van het meedoen aan de onbeperkte Elfstedentocht, is om te laten zien dat je er toe doet, ook met een ziekte of beperking. “Ik hoop een voorbeeld te zijn voor andere die net zoals ik onzichtbaar of chronisch ziek zijn. Het is zo belangrijk dat je voelt dat jij er ook toe doet. Het dagelijkse gevecht dat wij moeten leveren om deelnemer van de maatschappij te mogen zijn is best heftig. Wat is er dan mooier dan meedoen aan de onbeperkte Elfstedentocht, ongeacht het aantal kilometers dat je aflegt. Het is heerlijk om gewoon gewaardeerd te worden om je eigen prestatie. Want hoe klein die ook lijkt, vaak is die in werkelijkheid enorm groot.”

Stichting SandyMoveS

Stichting SandyMoveS is de initiatiefnemer van het evenement. Oprichtster Sandy Krijnen kreeg in 2009 de diagnose MS kreeg en zat een paar jaar later in een rolstoel. Dankzij de juiste leefstijlaanpassingen fietste ze in 2018 van Friesland naar de Middellandse Zee en herstelde ze van diverse klachten. Met Stichting SandyMoveS wil ze anderen ook de kans geven om inzicht te krijgen in hoe leefstijlaanpassingen kunnen zorgen voor een gezonder en fitter lichaam. Hiervoor steunt de stichting het Expertisecentrum Cognitie in Amsterdam, dat zich bezighoudt met onderzoek naar de hersenen. Met evenementen zoals de Onbeperkte Elfstedentocht zamelt Stichting SandyMoveS geld in voor deze doelen.

Coronaproof

Vanwege corona waren er wat aanpassingen nodig aan het sportevenement, maar Sandy is blij dat het wel door kan gaan.“Juist in deze onzekere tijd is het belangrijk dat we samen een leuk en positief evenement neerzetten. Het doel is dan ook dat we in Friesland laten zien op wat voor manier we zo’n evenement coronaproof neer kunnen zetten”, zegt ze. Daarbij vraagt de organisatie toeschouwers om vooral te komen aanmoedigen, maar natuurlijk op anderhalve meter afstand van elkaar. Voor meer informatie over de Onbeperkte Elfstedentocht, ga naar www.onbeperkteelfstedentocht.nl.

Morgen is dus de start van de onbeperkte Elfstedentocht. We wensen Elly heel veel succes en plezier bij haar deelname aan dit bijzondere evenement!

Foto deelnemers: John Klaver

Geschreven door: Boukje Wiersma