Nederland gebruikt 3D geprinte wattenstaafjes voor het testen op coronavirus

In Nederland worden inmiddels wattenstaafjes die geproduceerd zijn met behulp van een 3D printer gebruikt voor het afnemen van speeksel om mensen te testen op het coronavirus. Dit liet de gezondheidsorganisatie RIVM in april weten. Destijds waren er namelijk niet genoeg staafjes beschikbaar om de stijgende vraag naar tests te kunnen bevoorraden. Met behulp van 3D printing is dit dus opgelost, wat een andere productiemethode dan CNC frezen is. De 3D geprinte wattenstaafjes werden destijds eerst getest, wat een positief resultaat opleverde. Ze werden namelijk geschikt bevonden als materiaal om speeksel af te nemen voor een corona test. Welk bedrijf de staafjes produceert werd niet bekend gemaakt door het RIVM. Naast de wattenstaafjes wordt 3D printen ook op andere manieren gebruikt tijdens de pandemie. 

Beademings Kleppen

Uit de printers van Atum3D rollen inmiddels beademing kleppen en koppelstukken voor de apparaten van een paar Belgische ziekenhuizen. Het bedrijf is dit gaan maken nadat de Belgische partner Spentys atum3D had benaderd. Eerder werkten deze ondernemingen al samen voor het 3D printen van braces voor het vervangen van gips. De expertise van het Nederlandse bedrijf wordt nu dus ingezet om onderdelen van beademingsmachines te creëren. Hierbij gaat het om de hulpstukken die tussen het beademingsapparaat en het mark geplaatst worden. Deze onderdelen moeten bovendien regelmatig vervangen worden. Normaal gesproken maakt Atum3D bovendien professionele DLP printers en de bijbehorende software. DLP staat hierbij voor digital light processing. Deze printers werken met hars die door licht te projecteren op specifieke plekken uitgehard wordt. Nu zijn de bedrijfsactiviteiten van Atum3D dus een beetje anders dan normaal. 

Snorkelmaskers

Het Italiaanse ontwerpbedrijf Issinova produceert samen met een fablab 3D printers ventielen voor beademingsapparatuur. Zo konden ze in een paar dagen honderden ventielen leveren aan een ziekenhuis in Brescia. Bij de dokters in het ziekenhuis bleek dit niet onopgemerkt. Dr. Renator Favero benaderde daarom Issinova met een nieuw idee: het ombouwen van een snorkelmasker tot beademingsmasker. Hierdoor kon het tekort aan cpap-maskers opgevangen worden. Issinova ging hiermee akkoord en ging een samenwerking aan met Decathlon door de cad-tekeningen van de Easybreath-masker te gebruiken. Dit snorkelmasker kun je in Nederland kopen voor circa twintig euro. Met een paar kleine aanpassingen kan dit masker omgebouwd worden tot een beademingsmasker. Alleen de Charlotte Valve moet hiervoor toegevoegd worden. Dit onderdeel is een koppelstuk waarmee het masker aangesloten kan worden op zuurstofaanvoer met een peep-ventiel om voor positieve druk te zorgen. Dit masker heet de Easy Covid19. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top