Nibud: politiek moet zorgen voor meer betaalbare huurwoningen

Huren blijkt duur. Maar liefst 25 procent van de huurders in Nederland ondervindt hier hinder van. Zij kunnen namelijk hun vaste lasten niet betalen. 

Het gaat om ruim achthonderdduizend huishoudens die nauwelijks geld overhouden om alle andere kosten voor levensonderhoud te kunnen betalen, zo meldt het Nibud. Zij brachten onlangs twee rapporten over woonlasten uit.

Een grote groep mensen kan amper inkomsten en uitgaven in balans houden, zo meldt het Nibud. Vooral mensen die sociale huurwoningen bewonen, die een huur hebben van niet hoger dan 710 euro, hebben het moeilijk.

Financieel zitten ze klem

Het Nibud vraagt naar aanleiding van de rapporten aan de politiek om maatregelen te nemen. Directeur Arjan Vliegenthart van het Nibud: “We hadden niet verwacht dat zo’n groot deel van de huurders in de sociale sector dusdanig hoge woonkosten heeft dat ze in feite financieel gezien klem zitten. Ze kunnen niet kopen, en kunnen ook niet naar een goedkopere woning. Dit is echt een oproep aan politiek en woningmarkt. Zorg voor meer betaalbare huurwoningen.”

Het gaat vooral om alleenstaanden en mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar. Zij hebben nauwelijks geld over voor vervoer, abonnementen of iets om te besteden in hun vrije tijd. Ook de zorgkosten vormen een enorme post. Soms wordt er ten gevolgde daarvan bezuinigd op voeding.

Huren moeten omlaag

Het Nibud concludeert dat de helft van alle huurders het moeilijk heeft met rondkomen, veertig procent heeft het financieel zwaar en dertig procent kampt met betalingsachterstanden.

Dat illustreert Vliegenthart onder meer door aan te geven dat minima geen huur van 607 euro inclusief huurtoeslag kunnen betalen. Zij zouden beter af zijn als ze maximaal 425 euro betalen. Het Nibud pleit voor dat zowel vrije sector als sociale huurwoningen betaalbaar moeten zijn. De huren moeten omlaag en er moeten uniforme verhuurregels komen.

Dan toch een huis kopen?

Huizenkopers blijken het makkelijker te hebben. Slechts acht procent van hen heeft volgens de norm te hoge woonlasten, mensen met een relatief laag inkomen. Het lukt kopers ook beter om spaargeld apart te leggen, zij hebben een buffer.

Moeten mensen die geen hypotheek kunnen krijgen – maar wel een hoge huur betalen – toch een huis gaan kopen en op Funda gaan zoeken? “Nee”, vindt Vliegenthart. “Dat zou een verplaatsing van het probleem zijn. Het is juist goed dat de portemonnee van kopers wordt beschermd met duidelijke normen. En die zouden zeker niet moeten worden opgerekt. Belangrijker is het om te kijken naar een betere bescherming van de huurders, zowel aan de inkomsten- als aan de uitgavenkant.”

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top