Nieuwe rubriek: nieuws waar je blij van wordt

Ik ben dol op initiatieven die de wereld mooier maken en positiviteit uitstralen. Er is al zoveel ellende en het is fijn om te zien dat er ook heel veel goed gaat. De Happy Activist van Matthijs Jaspers is dan ook helemaal in mijn straatje. Matthijs deelt op zijn site en Facebookpagina briljante, slimme en grappige acties die voortkomen uit optimisme en goed willen doen. Ik laat jullie graag kennismaken met een paar van die acties in binnen- en buitenland.

De Wonderfoon

Dat de wonderfoon zoveel aandacht zou krijgen, hadden Herbert van Til, Niek van Weeghel en Peter Fidder niet verwacht. Maar het is logisch, want de uitvinding is briljant. De wonderfoon is een oude draaischijftelefoon die speciaal voor ouderen met dementie omgebouwd is tot een mini-jukebox. Je kunt er niet mee bellen, maar onder de nummers 0 tot en met 9 zitten liedjes van vroeger. De studenten hebben geen tijd om voor iedereen een wonderfoon te maken. Daarom is er een handleiding waarmee je er zelf een kunt maken. Dat kost ongeveer vijftig á zestig euro aan materiaal, het bouwplan is gratis, de software ook. In dit filmpje zie je hoe een oudere mevrouw enorm geniet van de wonderfoon.

BuurtBuik

BuurtBuik is geïnspireerd op het Portugese project Refood. Oprichter Roel Raterink kwam ermee in aanraking tijdens een bezoek aan Lissabon en was gelijk enthousiast. Terug in Nederland ging hij met de gemeente Amsterdam in gesprek. Inmiddels zijn er ook locaties in Utrecht. BuurtBuik maakt op die locaties gezonde en gratis maaltijden van producten die supermarkten en horeca overhouden. Vrijwilligers halen het eten op bij lokale leveranciers en koken er een lekker diner van. Er staat dus iedere dag iets anders op het menu, afhankelijk van wat er opgehaald wordt. Iedereen is welkom om aan te schuiven bij de maaltijden. Zo wordt voedselverspilling tegen gegaan en het versterkt het buurtgevoel. Prachtig toch?

Papier van peuken

De Braziliaan Marcos Poiato begon in 2010 met het inzamelen van peuken in speciale afvalbakjes. Van die peuken, zo’n 150 kilo per maand, wordt in zijn eigen fabriekje papier gemaakt. Alle andere afval wordt er tussenuit gehaald, daarna worden de peuken gekookt, gekneed, geperst en gedroogd. Dat proces levert een hele bijzondere papiersoort op, waar prachtige boekjes en doosjes van worden gemaakt. Door op deze manier papier te produceren zijn er minder bomen nodig. Marcos geeft ook les aan kinderen over de impact van zwerfvuil op het milieu.

Geen vliegreizen meer naar bestemmingen dichtbij

Reisorganisatie Tui biedt vanaf het najaar van 2020 geen vliegreizen meer aan naar Parijs. Natuurlijk kun je nog wel een reisje boeken naar de lichtstad, maar alleen als je de trein of de auto pakt. Op deze manier wil Tui het milieu ontzien. “Elke dag vertrekken er vanaf Nederlandse luchthavens honderden vluchten naar bestemmingen die binnen een straal van 700 kilometer liggen”, aldus Tui. “Voor die bestemmingen zijn er duurzamer alternatieven. Zo is met de trein reizen voor deze afstanden een schoner alternatief. Wij beseffen dat niemand er in zijn eentje voor kan zorgen dat reizen milieuvriendelijker wordt. We moeten er allemaal achter staan: reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen, de reiziger zelf en ook de politiek. Wij zetten vandaag graag deze eerste stap en hopen dat anderen – bedrijven maar ook de overheid – zullen volgen.”

Duizenden zielige appeltjes

In Broek in Waterland staan veel appelbomen waarvan de eigenaren geen tijd of zin hebben om de oogst daarvan te plukken. Zonde, vond een inwoonster. Ze mobiliseerde haar dorpsgenoten die met elkaar duizenden appels plukten. Die appels gingen vervolgens naar de sapmobiel en het sap kwam in keurige pakken terug. Uiteindelijk kon het hele dorp ervan genieten.

Prachtig gebaar

In het Engelse Bath deed de supermarkt Sainsbury’s iets heel bijzonders. De winkelnaam werd een week lang veranderd in Signsbury’s en alle medewerkers, meer dan honderd, kregen in die week een cursus gebarentaal. Zodat ze voortaan ook kunnen communiceren met doven en slechthorenden.

De Ooho

Dit jaar gaat de Zevenheuvelenloop gebruik maken van de Ooho waterballetjes. Deze waterballetjes zijn gemaakt van zeewier (daar proef je niets van) en lossen op als een deelnemer het balletje in zijn of haar mond stopt. Ooho! bedacht de eetbare waterballetjes om plastic afval tegen te gaan. De eetbare waterballetjes zijn volledig biologisch afbreekbaar, stoten vijf keer minder CO₂ uit en zijn goedkoper dan plastic. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om de balletjes te vullen met AA Drink sportdrank. De balletjes zullen op beide drankposten aan het parcours uitgedeeld worden. Bij een geslaagde test worden in de toekomst alle bekertjes vervangen door de waterballetjes.

Gratis bibliotheek

Vuilnisman José uit Bogota, die ook wel “Lord of the Books’ genoemd wordt, redt al twintig jaar weggegooide boeken die nog goed zijn uit het afval. In Colombia liggen boeken meestal apart van het andere vuilnis. Inmiddels staat de teller al op 25.000. Hij is met al die boeken een bibliotheek begonnen, waar vooral arme schoolkinderen komen. Ze zitten er te lezen en maken er hun huiswerk omdat het lekker rustig is. “Boeken leren je over het leven”, zegt een van de meisjes die er vaak komt. De bibliotheek heet La Fuerza de las Palabras, dat de kracht van woorden betekent. Dat kan ik als schrijver alleen maar heel mooi vinden.

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top