Nostalgische gerechten waar je warm van wordt

Gek hoe ons brein werkt. Vergeten vakjes in ons geheugen kunnen zomaar ineens openklappen als we een bepaalde geur ruiken of iets proeven. Geuren en smaken triggeren herinneringen bovendien veel meer dan beelden. Ruik je de zelfgemaakte tomatensoep van je oma dan stromen de herinneringen binnen en word je misschien al een beetje warm van binnen, zonder ook nog maar een hapje genomen te hebben. Of proef je die mierzoete kauwgom die je als kind altijd at en kun je de schaafplekken op je knieën bijna voelen. De winterperiode leent zich uitstekend om te cocoonen en troosteten te maken, waar je de warmste herinneringen bij hebt. Zoals deze die we speciaal voor jou verzameld hebben.

Draadjesvlees zoals bij oma thuis

Ok, dit gerecht is natuurlijk niet geschikt voor vegans of vegetariërs, maar oh wat is het toch lekker. Dat komt ongetwijfeld door de hoeveelheid tijd, aandacht en liefde er in dit gerecht gestoken wordt. Oma’s draadjesvlees is voor veel mensen het toppunt van nostalgie. Zo’n ouderwetse keuken waar de hele middag of ochtend een pan op staat te pruttelen, die de meeste verrukkelijke geuren voortbrengt. In tijden waarin je bijna altijd aan het haasten of vliegen bent is dit gerecht perfect om even lekker te aarden en je mindfulness te oefenen. Er zijn natuurlijk verschillende varianten te vinden en te bedenken, en misschien deed jouw oma er wel een geheim ingrediënt doorheen, wat niet in dit recept staat. Maar dit traditionele recept komt vast erg in de buurt. Dit heb je nodig om met vier personen heerlijk te gaan smikkelen en terug te reizen naar grootmoederstijd.

600 gram magere runderlappen
60 gram boter
2 uien
2-3 tenen knoflook
2 tomaten
3 kruidnagels
snufje foelie
2 laurierblaadjes
1 1/2 dl runderbouillon (evt van blokje)
1 1/2 dl rode wijn (meer indien nodig)
1 sneetje ontbijtkoek
Zout
peper

En zo maak je het! Neem de tijd!

Verwarm de bouillon of los de bouillonblokjes op en houd deze warm op een laag pitje. Verhit de boter in een ruime braadpan. Kruid het vlees met zout en peper. Bak het vlees (in z`n geheel) in de boter als het schuim is weggetrokken. Bak het rondom bruin. Snij ondertussen de ui in grote stukken en voeg dan de in stukken gesneden ui toe. Plet de tenen knoflook met een groot mes en voeg de geplette hele tenen knoflook toe. Snij de tomaten in grote stukken en voeg toe. Voeg de kruiden toe en schenk de warme bouillon erbij. Voeg de wijn toe en zorg dat het vlees net onder staat. Laat het vlees op laag vuur ca. 2-3 uur sudderen, regelmatig doorroeren en indien nodig vocht toevoegen (wijn, bouillon of water). Het is belangrijk om het vlees op een laag pitje te laten sudderen. Als het vlees gaar is roer dan de ontbijtkoek in stukjes door het gerecht zodat de saus kan binden.

Bitterkoekjespudding

Het bitterkoekje gaat al een tijdje mee. Al in de Middeleeuwen werden er bitterkoekjes gegeten. Ze werden ook wel trouwkoeken genoemd, omdat ze traditiegetrouw geserveerd werden als een stel in zich ging verloven. De combinatie van zoet en bitter in het koekje stond dan symbool voor het aankomende huwelijk, dat natuurlijk ook zijn pieken en dalen kent. Dat tegenstellingen goed werken, zowel in de liefde als bij eten, blijkt ook wel uit het bitterkoekje. Ze zijn dan ook nog steeds populair. Dit recept is wel met een kleine twist, maar zeker erg lekker, en zeer geschikt om de donkere dagen voor kerst nog gezelliger te maken. Wat heb je nodig?

6 blaadjes gelatine (10 g)
80 ml water
4 eidooiers
1 ei
100 g suiker
100 ml marsala, koud
100 g bitterkoekjes, fijngehakt
500 ml slagroom


puddingvorm van 1 liter

En zo maak je het (een dag van tevoren!)

Leg de blaadjes gelatine met het water in een pannetje en laat even staan. Klop de eidooiers, het ei en 50 gram suiker los in een pan op zeer laag vuur en haal de pan weer van het vuur. Verwarm de gelatine op een laag vuur tot ze is opgelost (laat zeker niet koken). Giet de gelatine door het eimengsel en roer het goed door. Meng nu ook de marsala en de bitterkoekjes erdoor en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.  Klop de slagroom samen met de overige 50 gram suiker tot het lobbig is. Spatel de room rustig door het bitterkoekjesmengsel. Spoel de puddingvorm met koud water en droog deze niet af. Giet het mengsel in de vorm en dek af met huishoudfolie. Laat het liefst een dag in de koelkast staan, zodat de pudding mooi op kan stijven en de smaken in kunnen trekken. Houd de vorm voor het serveren even kort onder de warme kraan (of zet hem in een bak gevuld met warm water) en draai hem om op een mooi groot bord. Versier de pudding met wat extra fijngehakte bitterkoekjes.

Hete bliksem

Alleen al om de naam zou je dit gerecht toch een keertje op tafel moeten zetten. Die naam is eigenlijk tegelijkertijd een waarschuwing om je mond niet te branden, want kennelijk gebeurt dit nogal snel. Ook dit is weer zo’n gerecht met een mooi achtergrondverhaal. Zoals veel gerechten van de oude stempel is dit er ook eentje die te maken heeft met improvisatie en armoede. Voor hete bliksem werden namelijk die appels gebruikt die er niet mooi uit zagen, die bijvoorbeeld een deuk of bruine plek hadden. Zo hoefde men niets te verspillen en stond er snel een voedzame maaltijd op tafel. Daar kunnen we in deze tijd van overconsumptie nog wat van leren! Dit heb je nodig voor dit hart (en tong) verwarmende gerecht voor vier.

1 kg kruimige aardappel
3 middelgrote uien
3 Goudreinette appels
1 tl zout
250 g Gelderse rookworsten
2 Jazz appels
30 g ongezouten roomboter
75 ml halfvolle melk
4 el grove Zaanse mosterd

En zo maak je het!

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en snipper de uien grof. Schil de goudrenetten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Doe de aardappelen, ui en stukjes goudrenet in een pan en giet er zo veel water over dat alles net onder staat. Voeg het zout toe en breng aan de kook. Kook in ca. 20 min. Gaar. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de Jazz appels in blokjes van een ½ cm. Giet de aardappelen af en voeg de boter en melk toe. Stamp fijn met de pureestamper en breng op smaak met peper en zout. Schep ⅔ van de zoete appels erdoor en verdeel de rest erover. Leg de rookworst erop en serveer met de mosterd.

Hangop

Als je ouderwetse recepten leest dan valt er iets op. Men nam vaak veel langer de tijd om eten te bereiden. Waar we nu verwend zijn en alles zo kant en klaar te koop is, wordt er in recepten van weleer echt tijd en liefde gestoken in het maken van iets lekkers. Misschien dat het daarom ook allemaal wel zo lekker smaakt. Een dessert mag natuurlijk niet ontbreken. En dit is een makkie, al heb je ook voor hangop een lange adem en planning nodig, want je moet er wel een dag voor uit trekken. Wil je dit nostalgische toetje eten maak het dan een dag van tevoren klaar. Dit heb je er voor nodig;

1 liter volle yoghurt of 2 liter karnemelk

1 eetlepel suiker

100 gram fruit (naar keuze)

Schone theedoek

Vergiet

En zo maak je het!

Maak een theedoek vochtig en leg deze in een vergiet. Plaats het vergiet op een kom zodanig dat het vergiet in de kom hangt. Giet de karnemelk op de doek en laat het op een koude plaats 12 uur uitlekken. Roer zo nu en dan om de vochtuittreding te bevorderen. Schep de hangop uit de doek in een kom en meng er de suiker door. Serveer de hangop met de blauwe bessen of ander fruit.

Eet smakelijk!

Bronvermelding: Smulweb, Landleven, AH, recepten enzo

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top