Omrop Fryslân

Regionale omroepen kennen een vaste groep kijkers en luisteraars. Omroepen als RTV Oost, Omroep Zeeland en Omrop Fryslân scoren vooral goed onder de ouderen. Nederland telt dertien regionale omroepen. Die omroepen hebben geen leden en ze maken uitzendingen voor de inwoners uit een bepaalde regio. Ook zijn ze de calamiteitenzender die in geval van een ramp de lokale bevolking moet informeren. Ze worden bekostigd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 

Het gezamenlijke marktaandeel van de regionale radiozenders was eind vorig jaar 7,4%. Dat betekent dat 7,4 % van alle luisteraars van de radio naar de regionale zenders luistert. In het noorden van ons land zijn de regionale omroepen populairder dan in de Randstad. Omrop Fryslân is een van die omroepen met een vaste schare trouwe fans.

Van RONO naar Omrop Fryslân

Op Omrop Fryslân is de voertaal voornamelijk Fries. De provincie Friesland heeft sinds 1946 een regionale omroep. Een hele tijd al dus. De RON (Regionale Omroep Noord) maakte programma’s voor Friesland, Groningen en Drenthe. Later werd de naam RONO en kwamen Overijssel en Gelderland erbij. De Friese afdeling van de RONO maakte uitzendingen in de Friese taal.

Eind jaren zeventig kwam er een splitsing in Radio Fryslân (Friesland), Radio Noord (Groningen en Drenthe) en Radio Oost (Gelderland en Overijssel). In 1988 ging Radio Fryslân verder als Omrop Fryslân, de huidige naam. Er kwamen ook televisie-uitzendingen, in eerste instantie van een uur tot anderhalf uur, die de hele nacht werden herhaald. De omroep ging later Fryske skoalletelefyzje, oftewel schooltelevisie verzorgen. Inmiddels is Omrop Fryslân uitgegroeid tot een professioneel medium dat een verscheidenheid aan radio- en tv-programma’s aanbiedt en ook online erg actief is.

Omrop Fryslân op tv

Voor voetbalfans is er op televisie het Cambuur Sjoernaal, dat terugblikt op de wedstrijden van SC Cambuur. Fryslân Hjoed brengt het actuele (regionale) nieuws, Fryslân Dok is voor de liefhebbers van documentaires en natuurlijk brengt weerman Piet Paulusma de kijkers en luisteraars iedere dag op de hoogte van de weersverwachtingen. Omrop Fryslân maakte als eerste regionale omroep een eigen dramaserie: Baas Boppe Baas. Daarna volgde Dankert en Dankert, een serie gebaseerd op de bekende Friese strafpleiters, de gebroeders Anker.

Omrop Fryslân op de radio

Wie afstemt op Omrop Fryslân op de radio kan luisteren naar een verscheidenheid aan programma’s op het gebied van politiek, muziek, cultuur en sport. Presentatoren als Douwe Heeringa, Geert van Tuinen, Simone Scheffer, Eric Ennema en Harm Weistra verzorgen onder andere Muzyk yn Bedriuw (soort Arbeidsvitaminen), Noardewyn live met livemuziek, Buro de Vries, Mei Douwe en Omrop Fryslân Sport.

Omrop Fryslân op internet

De Friese omroep is ook erg actief op internet, waar alle tv- en radio-uitzendingen van de hele dag uitgezonden worden. Daarnaast zijn ook bepaalde evenementen via de website van de omroep te volgen. Fans van Piet Paulusma kunnen hun hart ophalen bij de PietCast, waarin weerman Piet tien keer per jaar dieper in het weer duikt. Hij beantwoordt daarin vragen als Hoe komt hij aan zijn informatie? Hoe denkt hij over de opwarming van de aarde? Komt er ooit nog een Elfstedentocht? Andere podcasts zijn SportCast, Boekekast en It firus en ik. Die laatste serie is erg actueel. Vijf mensen die in de zorg werken, zelf ziek zijn geworden of iemand aan de ziekte hebben verloren vertellen over de impact die het coronavirus op hun leven heeft. Wie het leuk vindt om oude programma’s terug te kijken kan terecht op Weromrop.frl, de archiefwebsite van Omrop Fryslân. Daarop is een selectie te vinden uit de eerste twintig jaar Friese televisie.

Verder vind je op de site 112 nieuws uit de provincie Friesland, is er een agenda met leuke activiteiten (die momenteel een beetje leeg is) en actuele verkeersinformatie.

Feriening Freonen fan Omrop Fryslân (FOF)

Voor nog geen tien euro per jaar kun je, als je Omrop Fryslân een warm hart toedraagt, lid worden van de Feriening Freonen fan Omrop Fryslân. Die stichting heeft als doel om te streven naar een goede publieke Friese omroep voor radio en televisie. De FOF steunt Omrop Fryslân bij haar doelstellingen en activiteiten. Leden ontvangen twee keer per jaar het ledenblad Each en Ear. De FOF heeft ook een eigen Facebookpagina met nieuws, linkjes en foto’s.

Samenwerking met de NOS

Omrop Fryslân werkt, net als de andere regionale omroepen, al jaren samen met de NOS. Er worden over en weer beelden en verhalen van elkaar gebruikt. Sinds vorig jaar is die samenwerking uitgebreid. Wie de website of app van Omrop Fryslân bezoekt ziet daar ook het belangrijkste landelijke en internationale nieuws. Andersom vind je op de site van de NOS Fries nieuws, rechtstreeks afkomstig van de redactie van Omrop Fryslân. Op die manier heb je als Friese lezer in één keer toegang tot alle nieuws. Minister Slob heeft 4,5 miljoen geld uitgetrokken voor een nog verdergaande samenwerking. “Goede lokale en regionale journalistiek is essentieel voor een goede democratie en goede lokale informatievoorziening. Samenwerken versterkt dit. Ik ben dan ook blij dat deze partijen samen de schouders zetten onder deze belangrijke opgave”, aldus Slob.

De Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur juichen de intensieve samenwerking toe. Lokale publieke omroepen spelen volgens hen “een belangrijke rol bij het informeren van burgers en lokaal besuur over maatschappelijke en politieke onderwerpen”. Ze vinden dan ook dat de lokale en regionale omroepen meer ruimte zouden moeten krijgen.

Samenwerking in het Noorden

Een ander project waarbij samenwerking in de onderzoeksjournalistiek in Noordoost-Nederland voorop staat is dat van RTV OostRTV DrentheOmrop Fryslân en RTV Noord. Veel nieuwsthema’s spelen zich af in een groter gebied dan alleen één provincie. Zoals bijvoorbeeld de zoutwinning of de criminaliteit. De afgelopen jaren is in deze regio’s nauwelijks sprake geweest van onderzoek door journalisten als gevolg van de grote druk van de 24/7-nieuwsvoorziening. Op elke redactievergadering wordt wel geroepen: “dit moeten we verder uitzoeken!”, maar vaak gebeurt er dan toch niks mee. De noodzaak om de website en social media-kanalen doorlopend te vullen laat meestal geen ruimte om de diepte in te gaan. Het doel van het project is om dat te doorbreken en de onderzoeksjournalistiek bij de omroepen tot bloei te laten komen. De regionale omroepen hebben hiervoor een subsidie van €138.600,00 gekregen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top