close
  • donderdag 21 oktober
Wonen

Na mijn pensioen nog een huis kopen?

Na mijn pensioen nog een huis kopen?

“Waarom niet, er is een enorme groep 65plussers die zich nu op de huizenmarkt gaat begeven,” meent makelaar Marcel Looyenga.

“Een groot aantal van hen is niet onbemiddeld. Ze hebben bijvoorbeeld spaarzame ouders gehad en een ouderlijk huis of spaargeld geërfd. Of ze hebben zelf in de gulden-tijd een woning gekocht die nu vele euro’s meer waard is. Deze groep is niet direct uit een op ander koophuis, maar realiseert zich wel dat door de lage spaarrente hun geld op de bank niet veel oplevert. Misschien is het kopen van een huis en deze vervolgens verhuren veel interessanter. De stap naar onroerend goed levert in ieder geval meer op.”
Vijftigplussers hebben zo’n drie decennia lang de vastgoedmarkt kunnen volgen. “Zij weten dat vastgoed op lange termijn altijd een goeie investering is. De angst dat de markt weer zou instorten is niet aan de orde als je een huis verhuurt, zelfs als dat huis minder waard wordt. Zolang je niet verkoopt, heb je geen pijn, ook al wordt de waarde minder. De huur ontvang je in ieder geval.”

De patiobungalow is dé perfecte woning

Niet iedere vijftigplusser zal echter op deze wijze de onroerendgoedmarkt op willen. “Sommigen zien andere mogelijkheden. Zij willen niet een extra woning of kleiner gaan wonen, maar kiezen voor het vervullen van die langgekoesterde wens zoals bijvoorbeeld een vrijstaand huis aan het water. De kinderen wonen zelfstandig, ze hebben daardoor minder kosten en kunnen het zich nu permitteren.”
De tijd dat je er gemakshalve vanuit kon gaan dat zestigplussers naar een appartement met lift verhuizen, lijkt daarmee ver achter ons. “En als ze naar een appartement verhuizen is dat regelmatig omdat er tussen de eengezinswoning en het appartement niet veel keuze is. De patiobungalow is dé perfecte woning voor deze groep, een gelijkvloerse woning met twee tot drie slaapkamers zodat kinderen en kleinkinderen kunnen logeren, een aangebouwde garage voor de auto en voor bergruimte, een extra kleine zolder, en een ruime patio van maximaal honderd vierkante meter, dus niet te klein en niet te groot en vaak ruim betegeld zodat het onderhoudsvrij is en je zonder zorgen lekker op reis kunt. Deze bungalow is erg geliefd, maar er zijn er gewoon te weinig van.”

Hupsakee, op zoek naar een ander huis

Dan de verjaardagen. De verjaardagen? “Op feestjes hoor je veel mensen praten over hun nieuwe huis of in ieder geval de zoektocht ernaar. Waarom? Omdat de rente zo laag is. Menig verjaarsgesprek gaat daar over en daardoor worden veel mensen wakker geschud als het om hun hypotheek gaat. Die staat bijvoorbeeld voor twintig jaar vast voor een rente van 5,8 procent. Helemaal zo gek niet, maar op dit moment kun je soms een rente op 2 procent of lager voor tien jaar vastleggen. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk.” Nu is dat niet direct de reden voor het kopen van een ander huis, maar wel voor de wens om de bestaande hypotheek om te zetten. “Maar dan blijkt dat er een enorme boeterente betaald moet. Soms wel 25.000 euro. Een simpele rekensom laat vervolgens zien dat het in dat geval slimmer is een andere woning te kopen, want zelfs met alle kosten van overdracht en financiering komt dat lager uit. Dus hupsakee; op zoek naar een ander huis.”

Er zijn dus vele mogelijkheden, zeker ook voor mensen boven de vijftig jaar. “We zijn de crisis voorbij en de huizenmarkt floreert. Het jaar 2007 was tot nu toe het topjaar, maar zoals het nu is, heb ik het nog niet eerder meegemaakt,” vertelt Looyenga die inmiddels vijftien jaar in de makelaardij werkzaam is. “De lage rente daagt uit, en er is een grote groep van met name vijfenzestigplussers die het zich kan permitteren een huis te kopen. Een tweede huis of het huis van hun dromen.”

Marcel Looyenga is register makelaar taxateur en werkzaam bij Hoekstra Makelaardij.

 

Geschreven door: Redactie