soja kiem

SarahMagazine: Soja als dominant dikmakertje

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl  deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Heb ik te veel gesnoept? Ja absoluut. Maar nu vraag ik me toch af: van de supplementen of van de pindarotsjes? Ik heb het al ruiterlijk toegegeven: de afgelopen maanden had ik fut nog zin om al te veel op mijn eten te letten. Maar ik ben wel volop blijven sporten, dus waarom ben ik dan toch zoveel aangekomen? Sinds de opvliegers afnemen, nemen de kilo’s toe. Toeval? Of is er meer aan de hand?

Te veel of te weinig

Dat laatste zou wel eens heel goed kunnen. Je kunt namelijk tijdens de overgang niet alleen last hebben van een te laag oestrogeenniveau, waardoor je allerlei overgangsklachten kunt krijgen, maar ook van oestrogeendominantie.

Oestrogeendominantie

Oestrogeendominantie? Daar had ik dus nog nooit van gehoord. Het kan ontstaan doordat er te weinig progesteron aanwezig is, maar ook wanneer je zelf te veel oestrogeen – of fyto-oestrogeen – in je systeem stopt.

Dik van soja

Opeens vallen er allerlei puzzelstukjes op zijn plek. Ik had ooit gelezen dat je van soja dik kon worden, maar ik ging ervan uit dat dat te maken had calorieën.

Overal vet

Niet dus. Van soja kun je dik worden omdat er isoflavonen – plantaardige oestrogenen dus, oftewel fyto-oestrogenen – in zitten, waardoor er een oestrogeendominantie in je hormoonhuishouding kan ontstaan. En als oestrogeen dominant is, sla je vet op. Echt overal. Op je kont, rond je middel, onder je kin, aan je bovenarmen, je schijnt er zelfs dikke kuiten van te krijgen.

Hoeveel?

Oeps. In mijn haast om van die opvliegers af te komen heb ik me de afgelopen maanden inderdaad niet echt aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid isoflavonen gehouden. 1 à 2 pillen per dag, staat er op het potje supplementen. Ik nam er ook wel eens 3, en die spoelde ik dan lekker weg met een groot glas sojamelk. Want baat het niet, dan schaadt het niet, dacht ik.

Aankomen

Baten deed het zeker. Ik heb geen opvliegers meer. Maar de schade heb ik nu wel letterlijk aan mijn kont hangen als ballast en ik wil daar niet alleen vanaf, ik wil ook niet nog meer aankomen!

Hoe het zit

Even de feiten op een rij. Volgens onderzoekers is 45 mg isoflavonen genoeg om binnen 6 weken aanzienlijk minder last van overgangsklachten te hebben. 1 supplement bevat 38 mg. (Waarom bevat zo’n supplement trouwens maar 38 mg wanneer je weet dat je 45 mg nodig hebt? Wordt die pil dan te groot om door te slikken of zo?) 2 supplementen per dag is 76 mg en dat kun je met recht een overdosis noemen.

Huiverig

Te veel van het goede is duidelijk ook gewoon echt te veel, maar wat nu? Ik ben huiverig om zoveel te blijven slikken, maar ook bang om te minderen. Ik wil echt niet terug naar de situatie van een paar maanden terug, toen ik nachtenlang zwaar zwetend wakker lag van de opvliegers.

Accepteren

Het was mijn lief die de boel in balans bracht. ‘Jij wilt elke klacht helemaal onderdrukken. Maar je bent nu eenmaal in de overgang, accepteer dat nou. Het is toch ook al fijn als je een heel stuk minder last hebt?’

Niet overdrijven

Zit wel wat in. Misschien moet ik het inderdaad niet zo overdrijven en genoegen nemen met minder klachten in plaats van geforceerd te streven naar helemaal geen klachten. De overgang hoort erbij, het is een natuurlijk proces. Is af en toe een opvlieger nou echt zo’n ramp? Zou ik dat kunnen accepteren?

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op www.sarahmagazine.nl, de overgang van A tot Z.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top