SarahMagazine: Supersoja

Sarah is in de overgang. Met gezonde voeding, gerichte sport én humor pakt zij haar overgangsklachten aan. Altijd eerlijk, vaak kwetsbaar, soms hilarisch. Op 50plusinnederland.nl deelt zij haar verhaal vanaf het begin.

Wist je dat Japanse vrouwen minder last hebben van overgangsklachten dan westerse? Dat zou komen doordat ze dagelijks soja op het menu hebben staan. Het is onderzocht en bewezen: twee glazen sojamelk per dag is genoeg om overgangsklachten als opvliegers tegen te gaan.

Nieuwe leverancier

Even wat theorie. Nu onze verschrompelde, oude eitjes steeds minder van het vrouwelijk hormoon oestrogeen aanmaken, schommelen de hormonen die we nog wel aanmaken soms heftig, op zoek naar een nieuwe balans. Ons lijf raakt daardoor van slag en dat levert de gewraakte overgangsklachten op. Om die tegen te gaan, moeten wij dringend op zoek naar een nieuwe leverancier.

Plantaardig

Feitelijk heb je drie keuzes: niets doen, je oestrogeen in de vorm van hormoontherapie aanvullen, of een natuurlijke oplossing zoeken. Soja blijkt voor veel vrouwen te werken. Het bevat namelijk isoflavonen. Dat zijn fyto-oestrogenen, ofwel plantaardige oestrogenen. Er zijn meer voedingsmiddelen die fyto-oestrogenen bevatten, maar soja is hofleverancier.

Voorbereid

Met dagelijks 40 mg van die isoflavonen zou je je tekort aan kunnen vullen. Twee glazen sojamelk bevatten zelfs iets meer: 44 mg. Hoewel ik (nog) geen last heb van opvliegers, ben ik al wel begonnen met een dagelijkse portie soja. Een slimme meid is op de overgang voorbereid, toch? Het was wel even wennen. Sojamelk in de koffie vind ik echt niet te drinken. Ik begin de dag gewoon met een zelfgemaakte latte met halfvolle melk.

Superfood

Maar havermoutpap van sojamelk? Wat een ontdekking. Bij collega-bloggers deed ik ideeën op voor een lekker en voedzaam ontbijtje. Een warme variant van sojamelk amandel met een geraspt appeltje bijvoorbeeld, een beetje honing, een paar gehakte walnoten en een flinke snuf kaneel. Niet alleen de sojamelk bevat fyto-oestrogenen, ook het appeltje is een goede leverancier.

Hongerklap

Of ik maak een lekkere smoothie van banaan, wat aardbeien, verse muntblaadjes en sojamelk, met het sap van een halve limoen voor een beetje pit. Zo’n sojasmoothie is ook lekker wanneer je ’s avonds niet op een lege maag wilt sporten of ’s middags, of tegen de gevreesde hongerklap van vier uur.

Dagelijks op het menu

Ook heel handig: margarine op sojabasis. Met je dagelijkse boterhammetje – als je nog brood durft te eten ten minste – krijg je dan immers moeiteloos soja op het menu. Alpro maakt het, maar helaas staat nergens op het etiket hoeveel isoflavonen dit smeersel levert.

Heel brood

Ik besloot ze te mailen. Alpro antwoordde snel: hun sojaproducten bevatten gemiddeld 10 mg isoflavonen per 100 gram of ml. Met twee glazen sojamelk zit je dus gebeiteld. Maar met die sojamargarine schiet het niet op: ik moet ongeveer een heel brood wegwerken om een beetje in de buurt te komen van wat ik per dag nodig heb.

Wereldidee

Kunnen er niet gewoon extra isoflavonen aan de margarine worden toegevoegd? Dat gebeurt immers ook met calcium en omega-3-vetten. En kunnen ze dan alsjeblieft op alle verpakkingen vermelden hoeveel isoflavonen erin zitten, zodat we niet meer hoeven puzzelen en rekenen? Volgens mij is het een wereldidee.

Meer lezen? Kijk voor zinvolle en eerlijke (achtergrond)informatie over de overgang op SarahMagazine van A tot Z.

 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top