close
  • maandag 13 juli
Wonen

Schimmel in jouw huis? Hierom moet je dit zien te voorkomen!

Schimmel in jouw huis? Hierom moet je dit zien te voorkomen!

David Leslie Hawksworth en Robert Lücking schatten naar aanleiding van een onderzoek in dat er wereldwijd meer dan een miljoen schimmels bestaan. Zij denken zelfs dat er mogelijk 3,8 miljoen verschillende soorten voorkomen op aarde. Gelukkig kunnen niet al deze schimmels een huis vinden in jouw badkamer, maar alsnog is er wel een fractie die op de muur van de douche kan groeien. 

Dit komt doordat de meeste schimmelsoorten de hele dag door willen groeien, maar dit is niet mogelijk in de badkamer. Dit komt doordat deze ruimte maar een klein gedeelte van de dag vochtig is. Hierdoor kan de schimmel een uur of vier groeien, waarna het na zal moeten stilliggen en wachten tot de volgende douchebeurt om verder te gaan met het groeien. 

Ook zullen de schimmels in jouw badkamer of andere ruimtes in jouw huis niet aan jouw lichaam gaan groeien. In deze zin van het woord zijn deze soorten dus relatief onschuldig, aangezien je geen enge ziekten als schimmelinfecties zal oplopen. Toch kunnen de huisschimmels nog wel wat negatieve reacties veroorzaken, zoals allergische reacties. Er zijn mensen die problemen als ademhalingsproblemen, prikkende ogen, geïrriteerde slijmvliezen en een rode huid kunnen krijgen van de harige schimmels.

Ziekteverzuim terugdringen is dus wel mogelijk door de schimmels uit jouw badkamer te houden. Zonder deze soorten in jouw huis kunnen ze ook geen schimmelsporen of -fragmenten loslaten die je kunt inademen. Niet iedereen zal overigens zulke allergische reacties krijgen van de sporen en fragmenten, dit is eigenlijk bij elk persoon anders. Uit een rapport van het RIVM uit 2012 blijkt dat 10 procent van de klachten die de GGD binnenkrijgt een relatief heeft met vocht- en schimmelproblemen.

Desondanks is het lastig vast te stellen hoeveel mensen nou daadwerkelijk allergisch zijn voor de schimmels. De schimmel hoeft namelijk niet altijd de directe oorzaak te zijn van de klachten, aangezien er in het huis vaak meer aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan praktisch onzichtbare mijten die zich voeden aan onder meer de schimmels en gesnotter of kortademigheid kunnen veroorzaken. Een verband tussen schimmel en verergering van astmasymptomen is daarentegen wel aangetoond. Het is dus zeker aan te raden om alle schimmel uit jouw huis te houden, want je weet maar nooit hoe jij reageert op de schimmels. 

Geschreven door: Redactie