Moestuinverhalen II: omspitten ja of nee?

Wekelijks kun je lezen hoe het dit jaar allemaal verloopt in mijn moestuin. Als redacteur van 50plus deel ik graag mijn ervaringen met jullie. Nieuwsgierig naar wat voor soort tuin ik heb? Lees dan mijn vorige blog. Maar nu eerst naar stap II.

Spitten, wel of niet doen? 

In het vroege voorjaar is het tijd om de moestuin zaaiklaar te maken. Een eeuwige discussie onder mensen met een moestuin is hoe je dit aanpakt. Ga je de tuin omspitten of juist niet. Dit jaar was het onmogelijk om vroeg te beginnen. Nu het zonnetje weer volop schijnt vergeet je al snel dat het begin maart nog -10 was. Te koud om te tuinieren! 

Wat doe je met de bodem? 

Later dan gebruikelijk zijn we dit jaar gestart met het zaaiklaar maken van de tuin. De keuze waar je voor staat met een moestuin is wat doe je met de bodem? Zoals gezegd: laat je die met rust of spit je die elk jaar om? Als beginnende tuinierder ga je op zoek naar informatie. Over dit onderwerp kom je heel veel tegen! Het hangt er denk ik vanaf van wat voor soort tuin je houdt en wat je doel is met de tuin. Wil je een hele hoge opbrengst of vind je het gewoon heel erg mooi om de natuur zijn gang te laten gaan. Dat zijn de vragen waar je over moet nadenken. Ben je bijvoorbeeld een aanhanger van de permacultuur dan laat je de bodem met rust (niet spitten) en bescherm je de grond door te mulchen en diversiteit. Geen spitwerk, maar dus wel ander werk.

Woelen met een spitvork 

Wij kiezen voor een compromis. De stukken grond voor onze moestuin zijn eerst gefreesd met een freesmachine. De grond is hierdoor door elkaar geroerd. In het voorjaar woelen we de grond los met een spitvork. Hiermee maak je een aantal centimeters van de grond los zonder deze echt om te keren. Op die manier blijft de bovenste vruchtbare laag in tact, maar wordt de grond wel luchtig en krijgt het bodemleven meer zuurstof. 

Voordeel van de spitvork is dat het minder belastend is voor je rug in vergelijking met een spade. Je hoeft dus minder sterk te zijn en daar word ik wel blij van! De afgelopen twee jaar hebben wij in de winter een aantal gedeeltes van de moestuin afgedekt met worteldoek om onkruid tegen te gaan. Ziet er niet heel erg mooi uit, maar onze tuin ligt niet in het zicht. Voor ons werkt deze manier prima. Het is fijn dat je niet hele lappen onkruid/gras hoeft te verwijderen, want het is onvoorstelbaar hoe hard dat groeit! Het scheelt veel tijd en dat is mooi, want in april begint het zaaien alweer. Hoe dat allemaal verloopt lees je in mijn volgende blogs. 

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top