Bijzondere slangen in Friesland

Sinds kort zijn er nieuwe slangen te zien in de GIF expo van het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Naast onder andere de koningscobra, de Texaanse ratelslang en de Gabon pofadders, huizen er nu ook zwartkopbosmeesters, een zeer zeldzame addersoort uit Costa Rica.

De GIF expo in het Friese natuurmuseum, GIF, oog in oog met levende giftige dieren, was al een prachtige tentoonstelling, maar krijgt nog een extra zetje door de uitbreiding met deze bijzondere slangensoort. Voor wie deze zomer in eigen land op vakantie gaat en Friesland aandoet, een absolute aanrader.

Slangen moeten eerst goed groeien

Zwartkopbosmeesters zijn zeldzaam. Ze komen uitsluitend voor in een heel klein gebied in Costa Rica, op de grens met Panama aan de kant van de Grote Oceaan. Er is weinig bekend over de populatie, omdat ze niet wijdverspreid zijn. Dat maakt ze meteen ook heel kwetsbaar. Mocht er bijvoorbeeld een bosbrand uitbreken, dan is de slang snel uitgestorven.

Grupo Atrox, het bedrijf achter de giftige dieren van de GIF expo, heeft vier zwartkopbosmeesters kunnen aanschaffen, drie vrouwtjes en een mannetje. Ze logeren nu allemaal in het museum in Leeuwarden. Het Spaanse bedrijf is al in het bezit van twee mannetjes, waardoor er nu drie setjes gevormd kunnen worden. Het is de bedoeling om een fokprogramma te starten zodat de populatie uitgebreid kan worden.

De dieren die nu in het lab van het Natuurmuseum te zien zijn, zijn drie tot vier maanden oud. Voorlopig moeten ze eerst groeien en groter worden. Pas met een leeftijd van twee tot drie jaar kan het fokprogramma beginnen. Het is de bedoeling om de jongen van deze slangen weer uit te zetten in Costa Rica.

Geluidloos schudden met zijn staart

Bosmeesters worden in het buitenland vaak ‘Mute Rattlesnakes’ genoemd. Nu kent iedereen tegenwoordig het woord mute van de online Zoom- en Teamssessies, en het betekent: dempen. Als deze slang waarschuwt, schudt hij zijn staart als een ratelslang met dat verschil dat het nauwelijks geluid maakt. De slang zit meestal in de struiken en het enige wat je van het geratel hoort zijn de blaadjes die meebewegen. Volgens het museum zijn de slangen er heel rustig en zullen ze niet snel aanvallen.

Wat is er nog meer in het museum te zien?

Behalve de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren is er in het museum deze zomer nog meer te beleven. De OnderWatersafari, de educatieve attractie waarbij bezoekers een tocht maken door de onderwaterwereld van Nederland, draait op volle toeren. Daarnaast is er de vaste presentatie van het museum met onder andere: meekijken bij het werk van de preparateur, vliegen als een gans boven Fryslân, en alles te weten komen over Drukken en Drollen.

Speciaal voor de zomervakantie is het Natuurmuseum Fryslân in de maanden juli en augustus alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus ook op de maandagen. Bezoekers kunnen voor een ticket met tijdslot naar de website van het museum: www.natuurmuseumfryslan.nl. Het Natuurmuseum is coronaproof, diverse aanpassingen en maatregelen zorgen ervoor dat een bezoek veilig en verantwoord is. De tentoonstelling GIF is tot en met 9 januari 2022 te zien.

Foto kinderen: Marcel van Kammen

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top