Slecht geslapen vannacht? Dat komt niet door de volle maan!

Het is je vast wel eens overkomen dat je na een nacht woelen en draaien aan iemand vertelt dat je slecht geslapen hebt en dat je als reactie krijgt, ‘dat kwam vast door de volle maan!’ En die opmerking hoeft echt niet per se van die collega te komen die altijd op blote voeten loopt in een tie-dye shirt, want er zijn heel veel mensen die geloven in de zogenaamde maantheorie. Maar hebben zij wel gelijk en waarom denken ze dat eigenlijk?

De invloed van de volle maan

Aanhangers van de maantheorie denken dat mensen (en dieren) worden beïnvloed door de stand van de maan. Dat zou te maken hebben met het feit dat mensen voor een groot gedeelte uit water bestaan en dat de maan ook effect heeft op de getijden van oceanen en zeeën. Deze getijdenkracht heeft in de werkelijkheid echter helemaal niet genoeg impact om invloed uit te oefenen op de mens. Toch zijn er veel mensen die zweren dat de maan wel degelijk invloed uitoefent.

Wat gebeurt er tijdens de volle maan

We hebben het dan wel over de maneschijn, maar in feite schijnt de maan helemaal niet. De maan is gewoon een grote bol die het licht van de zon weerkaatst. Omdat de maan om de aarde draait, en de aarde op haar beurt weer om de zon, verandert het deel van de maan dat door de zon beschenen wordt. Hierdoor is de maan soms half verlicht en soms volledig.

De maan is een geliefd onderwerp als het gaat om (wetenschappelijke) onderzoeken. Er zijn dan ook al diverse onderzoeken gedaan naar de volle maan en haar invloed, waar meestal geen bewijs voor werd gevonden.

Slecht slapen tijdens volle maan

In 2014 deden Zweedse onderzoekers een slaapstudie waaruit bleek dat de kandidaten gemiddeld twintig minuten korter sliepen tijdens een volle maan. Of dit daadwerkelijk betekent dat dit door de volle maan komt blijft natuurlijk maar de vraag. Diverse andere onderzoeken lieten geen enkel verband zien tussen slecht slapen en de stand van de maan. Bij mensen die heilig geloven in de invloed van de maan zou er ook nog sprake kunnen zijn van een self fulfilling prophecy. Oftewel, omdat zij van te voren al denken dat ze slecht zullen slapen vanwege de volle maan, slapen zij ook daadwerkelijk slecht. Ook willen verduisterende gordijnen nogal eens helpen wanneer je slecht slaapt tijdens de volle maan. Dat heeft echter meer te maken met het feit dat het lichter is tijdens de volle maan. En dat is wel wetenschappelijk bewezen; hoe donkerder het is, hoe beter wij slapen.

Een geboortegolf tijdens volle maan

Een ander veelgehoord verhaal is dat er tijdens de volle maan meer kinderen geboren zouden worden. Na veelvuldig onderzoek kan er echter met zekerheid gezegd worden dat er tijdens volle maan net zo veel kinderen geboren worden als tijdens elk ander moment in de maancyclus. Toch zijn veel verloskundigen een andere mening aangedaan. Dit is mogelijk te verklaren omdat een volle maan, vooral wanneer het onbewolkt is, voor een heldere en goed verlichte nacht kan zorgen, en dat valt op. Omdat de meeste kinderen wel ’s nachts geboren worden lijkt het misschien dat er tijdens een volle maan vaker kinderen geboren worden, simpelweg omdat zo’n felverlichte nacht opvalt en beter in je geheugen blijft hangen.

Meer psychische problemen tijdens volle maan

Nog zo’n fabel is dat volle maan van invloed zou zijn op onze geestelijke gezondheid. Dat wordt dan ook wel ‘vollemaansgekte’ genoemd. Uit onderzoek naar het aantal opnames van mensen in een psychiatrische crisis blijkt echter dat het aantal tijdens volle maan niet anders is dan normaal. Dat dit zo’n wijdverspreide mythe is komt wellicht omdat mensen er toch heilig van overtuigd zijn dat de volle maan sterke invloed heeft op ons emotionele leven. Tot de verbeelding sprekende verhalen over weerwolven en de volle maan in griezelige films doen daarbij ook nog eens een duit in het zakje.

De rol van (social) media

In de media en op de sociale kanalen worden deze maanmythes veelvuldig herhaald waardoor mensen er steeds weer mee in aanraking komen. Als je maar vaak genoeg iets leest is de kans groot dat het je zelf ook ineens gaat opvallen en je er meer op gaat letten. En voor je het weet denk je na een nacht onrustig draaien onder je dekbed ineens aan de maan.

Wanneer is het volle maan

Als je wilt weten wanneer het volle maan is hoef je tegenwoordig niet meer omhoog te staren naar de sterrenhemel en de maan. Met een eenvoudige zoekopdracht in een online zoekmachine heb je binnen no time een heel jaaroverzicht van de maanstanden te pakken. Daarnaast zijn er ook diverse apps die je kunt downloaden om de maankalender bij te houden.

Volle maan november 2021

De eerstvolgende nacht waarop de maan vol is zal zijn op 19 november. Al raden wij aan om je dan geen zorgen te maken over je nachtrust, maar om gewoon even naar de hemel te kijken om te genieten van de schoonheid van dit mooie verschijnsel.

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top