close
  • vrijdag 18 januari
Gezondheid en zorg

Ondervoeding bij ouderen met bijzonder receptenboek te lijf

Ondervoeding bij ouderen met bijzonder receptenboek te lijf

Ondervoeding bij ouderen is een probleem. Dat wat vroeger zo lekker smaakte, doet nu niets meer. Maar met authentieke recepten, gebundeld in een boek, komt daar verandering in.

Dat wat men vroeger at, smaakte zo goed dat mensen het graag weer zouden willen proeven. Ouderen hebben echter vaak te kampen met smaakverlies en als dat het geval is, heb je gewoon minder trek en eet je minder. In sommige gevallen zelfs te weinig. 

Recepten die elke ouder nog kent van vroeger

Maar liefst 25 procent van de ouderen die thuiszorg nodig hebben hebben te maken met ondervoeding, zo blijkt uit onderzoek onder Friese ouderen en mantelzorgers over (onder)voeding.  Een bijdrage aan een mogelijke oplossing: een kookboek met daarin herkenbare en smakelijke recepten die elke oudere nog kent van vroeger. En dat nodigt natuurlijk uit tot lekker eten! 

De smaak te pakken krije

De Smaak van het Huis, Puur Thijs, Afûk, Zorggroep Hof en Hiem en Zorgbelang Fryslân sloegen de handen ineen en brachten onder de noemer ‘De smaak te pakken krije’ het receptenboek uit. Met de titel ‘Sline yn it ferline’ krijgen mensen niet alleen herkenbare recepten te lezen, maar ook korte verhalen en anekdotes in de eigen taal. Dat roept herinneringen op aan de eetmomenten van toen en het wekt de eetlust op. De recepten zijn smaakgestuurd wat betekent dat ze met enkele kleine aanpassingen in de receptuur voor de oudere weer even lekker smaken als vroeger. 

Sline yn it ferline

De verhalen over de gerechten zijn afkomstig van ouderen uit heel Friesland. De bijbehorende recepten werden samengesteld door Eddie Hilarius, hoofd voeding van woonzorgcentrum Doniahiem. Jelle Ferwerda van De Smaak van het Huis vertaalden de recepten naar smaakgestuurde recepten. De heerlijke maaltijden die te zien zijn in het boek werden gekookt door Eddie Hilarius en Gerrit Overwijk, hoofd voeding woonzorgcentrum Suderigge. “Het is uniek dat onze woonzorgcentra nog altijd koken in eigen keukens. Smaaksturing is erg belangrijk om onze cliënten te voorzien van smakelijke maaltijden. We zijn er trots op een grote bijdrage te hebben mogen leveren aan ‘Sline yn it ferline’. Ik zeg altijd; Live is cooking!”, aldus Eddie Hilarius.  

Het eerst exemplaar van het boek werd afgelopen week overhandigd aan Michiel Schrier (Gedeputeerde Staten provincie Fryslân)