close
  • donderdag 21 oktober
Culinair

Somber? Vrolijk jezelf op en eet deze zeven dingen!

Somber? Vrolijk jezelf op en eet deze zeven dingen!

Je bent wat je eet zeggen ze. Maar is het waar dat je door bepaald eten je humeur kan verbeteren? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Het blijkt dat eten niet alleen iets doet voor je lichaam, maar ook voor je brein.

Hoe dat precies werkt is nog niet duidelijk, maar bepaalde voeding helpt echt. Wil jij een zonniger humeur? Volg dan onderstaande tips!

1.      Een ei hoort erbij

Een ei bevat vitamine D. Het is een van de weinige voedingsmiddelen waar vitamine D in zit. Het is belangrijk voor je spieren, botten en humeur. In de zomer is de aanmaak van vitamine D geen probleem. Door middel van zonlicht krijg je genoeg binnen. In de wintermaanden is dat moeilijker. Je krijgt niet genoeg binnen, omdat de zon niet krachtig genoeg is en je bedekt naar buiten gaat. Fijn dat het in voeding zit, zoals bijvoorbeeld in een ei. Maar ook vette vis of vlees bevat vitamine D.

2.      Aan de zuurkool

Melkzuurbacteriën in je voeding helpen de bacteriën in je darmen. Hoe gunstiger de bacteriesamenstelling in je darmen, des te gunstiger voor je hersenen. Melkzuurbacteriën zitten in voedingsmiddelen die door fermentatie ontstaan, zoals bijvoorbeeld zuurkool. Maar het zit ook in karnemelk, kimchi en yoghurt.

3.      Broccoli

In broccoli zit chroom, dat is een mineraal die de hoeveelheid serotine en melatoninen aanmaakt in je hersenen. Ze beïnvloeden je gemoed. Te weinig chroom kan leiden tot hoge bloeddruk en slecht zicht. Onderzoek van Duke University heeft aangetoond dat chroom kan bijdragen bij de behandeling van depressies. Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn onder andere: druivensap, kalkoenfilet en aardappelpuree.

4. Kopje koffie

Van koffie krijg je een energieboost. Dat komt door de cafeïne die erin zit. Het stimuleert je hersenen en je productiviteit. Je wordt er blij van. Dit gevoel krijg je al van 1 of twee kopjes. Meer hoeft niet, want meer cafeïne helpt niet. En dat is ook helemaal niet gezond. Neem je te veel dan kan het juist averechts werken. Rusteloosheid, hoofdpijn, beven, etc. Slapen gaat moeilijk. Nee, geniet met mate, want anders word je er ook nog humeurig van!

5.      Omega 3-vetzuren

Wanneer je vis eet heb je minder kans op depressies. Dat blijkt uit verschillende studies. Er is namelijk een verband tussen depressies en een gebrek aan omega-3 vetzuren. In vis zit omega-3-vetten (DHA). Dit heeft een gunstig effect op je hersenen en heeft een positief effect bij angst en stress. Het zijn vooral de vette vissen zoals zalm, haring, sardines en makreel die veel omega-3-vetten bevatten.

6.      Handje noten

Noten zijn erg goed voor je hersenen. Ze bevatten bovendien veel vezels wat goed is voor je darmen. Daarnaast bevatten ze de juiste soort vetten, ook de gezonde omega-3-vetten en veel mineralen. Eet bijvoorbeeld eens amandelen, deze helpen bij de aanmaak van dopamine in je hersenen wat voor een prettig gevoel zorgt. Ze noemen het ook wel ‘gelukshormonen’.

7.      Brokje chocolade

Tot slot een guilty pleasure. Chocolade. Een stukje chocola kan zeker je humeur beïnvloeden. Het bevat anandamide, een neurotransmitter die als effect heeft dat je geluksgevoel omhoog gaat. Het goede gevoel wat jij dus hebt na het eten van chocola klopt dus echt! Nu nog de kunst om niet die hele reep of al die bonbons in een keer op te eten.

Heb je na al deze voedingstips nog steeds geen goed humeur? Ga dan eens lekker de natuur in. Het is nogal onstuimig weer de afgelopen tijd, maar zodra het even kan pak je fiets of trek je wandelschoenen aan en ga lekker naar buiten. Dit werkt stressverlagend en heeft een positief effect op je humeur.

 

Geschreven door: Redactie