Sporten na je 50e is gezond

Sporten heeft allerlei voordelen. Niet voor niets is het daarom dan ook een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. Los van het feit dat sporten ook op jongere leeftijd belangrijk is, is het ook na je 50e van belang. Sterker nog, na je 50e is het alleen maar belangrijker om te bewegen. Voldoende beweging heeft namelijk tal van voordelen op je gezondheid. Omdat niet iedereen zich daarvan bewust is, hebben we het belang van sporten, vooral na je 50e voor je op een rijtje gezet.

cardiovasculaire gezondheid

Ja, regelmatig sporten kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren. Wanneer u sport, wordt uw hart sneller en moet het harder werken, waardoor de bloedcirculatie in uw lichaam wordt verbeterd. Dit kan leiden tot een verlaging van de bloeddruk en een verbetering van de bloedcirculatie. Regelmatig sporten kan ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Dit komt omdat het regelmatig sporten helpt bij het verminderen van de hoeveelheid slechte cholesterol (LDL) in het bloed en het verhogen van de hoeveelheid goede cholesterol (HDL). Dit kun je doen door een stadswandeling Groningen te maken, maar ook regelmatig de sportschool in is een goede manier.

Je blijft op gewicht

Sporten kan helpen bij gewichtsbeheersing. Wanneer je sport, verbrandt je calorieën. Hoe intenser de activiteit, hoe meer calorieën je verbrandt. Door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt, kan het lichaam vetreserves aanboren en kan het gewicht afnemen.

Bovendien, door het versterken van spieren, kan sporten ook bijdragen aan een verbetering van de lichaamssamenstelling. Een groter spiermassa heeft immers een hoger energieverbruik dan vetmassa, waardoor men een gezond gewicht kan behouden.
Het is wel belangrijk om te benadrukken dat een gezonde voeding en een evenwichtige levensstijl even belangrijk zijn voor gewichtsbeheersing.

Goed voor je humeur

Vooral vrouwen kunnen op een bepaalde leeftijd te maken krijgen met stemmingswisselingen. Af en toe een flinke wandeling kan dan helpen. Via dewandelsite zijn er allerlei routes te vinden, die je zowel als beginner, als meer gevorderde kunt lopen. Sporten kan helpen bij het verbeteren van de stemming. Er zijn verschillende manieren waarop dit gebeurt:

  • Het verhoogt de productie van endorfine, een chemische stof die het lichaam aanmaakt tijdens fysieke activiteit. Endorfine wordt ook wel het “gelukshormoon” genoemd, omdat het een gevoel van welzijn en euforie kan geven.
  • Het vermindert stress: sporten kan helpen bij het verminderen van stress en angst, omdat het de aanmaak van stresshormonen zoals cortisol kan verlagen.
  • Het verbetert het zelfbeeld: sporten kan helpen bij het verbeteren van het zelfbeeld en het verhogen van het zelfvertrouwen, omdat men zich beter in zijn of haar lichaam gaat voelen.

Het verbetert slaap: regelmatig sporten kan ook helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit, waardoor men zich ’s ochtends beter uitgerust zal voelen.

Het is wel belangrijk om te benadrukken dat iedereen anders is en dat sommige mensen meer baat zullen hebben bij bepaalde activiteiten dan anderen. Het is daarom belangrijk om een activiteit te kiezen die men leuk vindt, zodat men gemotiveerd blijft om te blijven bewegen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top