close
  • maandag 13 juli
Buitenleven

Tuintips voor senioren

Tuintips voor senioren

Tuinieren zal nooit stoppen. Het maakt niet uit hoe oud je nou bent, net zoals jouw fitheid weinig invloed zal hebben. De planten en bloemen in jouw tuin stoppen namelijk nooit met het groeien. Gelukkig kun je, net zoals met jouw huis, ook de tuin herinrichten, waardoor je het perfect aanpast aan de oudere dag. 

Planten en bomen moeten gesnoeid worden, hiervoor heb je logischerwijs tuinmateriaal nodig. Het is aan te raden om gerei aan te schaffen dat lange stelen heeft, op deze manier hoef je niet zo te bukken. Ook is het verstandig om werktuig te kopen die licht en ergonomisch zijn. Bovendien kun je gereedschap kopen met softgrips, wat voornamelijk handig is voor mensen die last hebben van artritis. Om het deze ouderen nog makkelijker te maken zijn er carbon snoeischaren en takkenscharen met een hefboomeffect op de markt. 

Ook het gazon kan senioren problemen opleveren, maar dit is gelukkig relatief simpel op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld de oppervlakte van het gras verkleinen waardoor je minder hoeft te maaien. Ook zou je een robotmaaier kunnen aanschaffen, dan hoef je helemaal geen gras meer te maaien. Een andere optie met dezelfde uitkomst is al het gras eruit halen en vervangen voor tegels. Jouw tuin zal hier minder groen van worden, maar het zal je een hoop werk schelen. Ook kun je op deze manier jouw loungesets door de gehele tuin plaatsen. 

Het is niet meer dan logisch dat je nog wel wat groens in jouw tuin wilt houden, dit kan gelukkig ook gewoon. Er zijn verscheidene aanpassingen die je kunt doen om het onderhouden van de bloemen en planten net wat gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan verhoogde plantenbakken waarmee je de planten naar jou toebrengt waardoor je dus eigenlijk niet meer hoeft te bukken. In zulke hoge bakken kun je groenten, kruiden, bloemen en andere planten kwijt. 

Naast dat je minder hoeft te bukken om de planten te onderhouden is er nog een andere reden waarom het minder werk zal vergen. Er zal namelijk weinig onkruid in de bakken komen, terwijl de slakken er ook niet snel in zullen kruipen. In de zomer moet je de planten in zulke bakken overigens wel regelmatig water geven, terwijl het bemesten ervan ook zeker een goed idee is. Je zou kunnen investeren in een automatisch watergeefsysteem met vochtvoelers, zulke systemen zijn tegenwoordig zonder meer betaalbaar te noemen.

Geschreven door: Redactie