close
  • donderdag 20 februari
Algemeen

Twan Huys en RTL Late Night, een goede combinatie?

Twan Huys en RTL Late Night, een goede combinatie?

Gisteravond was het dan zover, een nieuwe aflevering van RTL Late Night met Twan Huys in plaats van Humberto Tan. Eindelijk. Na alles wat er al gezegd en geschreven is over de opvallende transfer.

De studio is nieuw, de naam is anders en zelfs het logo heeft een frisse nieuwe kleur. De opnamen worden vanaf nu gemaakt vanuit De Hallen in Amsterdam. Geen Rembrandplein meer.

Wie is Twan Huys eigenlijk?

Twan Huys werd op 24 maart 1964 geboren in Sevenum (Noord-Limburg) en begon zijn journalistieke carrière bij de Regionale Omroep Zuid (ROZ) in Limburg. Later werkte hij onder andere voor de VARA. Zijn echte doorbraak kwam toen hij als correspondent voor NOVA in Amerika ging werken. Vooral toen de aanslagen van elf september plaatsvonden en de orkaan ‘Katrina’. Hij werd daarna zo bekend dat de lezeressen van het feministische blad ‘Opzij’ hem in 2008 zelfs tot de meest aantrekkelijke man van Nederland kozen.

‘Eén van de spannendste opnames ooit gemaakt’

In 2007 startte hij met College Tour, een interviewprogramma bij de publieke omroep met studenten in het publiek en bekende, soms zeer beroemde, interviewkandidaten. Vers bij iedereen in het geheugen staat de uitzending met topcrimineel Willem Holleeder. Huys zelf zegt daarover in het AD: “één van de spannendste opnames ooit gemaakt”. Verder kennen we hem natuurlijk vooral als presentator van het programma ‘Nieuwsuur’. Tijdens zijn laatste uitzending zei hij: ”Dit is mijn laatste Nieuwsuur, want na elf jaar wordt het tijd voor iets anders. Deze stoel gaat naar iemand anders. Ik neem vanavond afscheid van iedereen hier. Wie weet zien we elkaar later dit jaar terug, op een andere zender, een ander tijdstip. Tot dan. Veel geluk.”

Gedroomde opvolger 

Dat moet nog blijken. Volgens sommigen was het beter geweest als Beau van Erven Dorens het stokje had overgenomen. Anderen noemen Matthijs van Nieuwkerk. Die laatste is gevraagd, maar wilde niet. Beau trouwens wel, maar is niet gevraagd. Het werd Twan. Of hij het vertrouwen van het publiek krijgt kun je na de eerste aflevering nog niet zeggen. Duidelijk is wel dat hij zijn geheel eigen show ervan wil maken. Toch zal ook hij niet ontkomen aan RTL 4 sterren die hun eigen programma komen promoten. Benieuwd hoe Huys daarmee gaat dealen.

Knallende cijfers

Doel is uiteraard om Jinek en Pauw op de late avond te verslaan qua kijkcijfers. Huys kan wellicht prominentere gasten naar de studio lokken dan Tan. Op nu.nl zegt hij daarover: “Ik hoop op een primeur of iemand aan tafel die niet al elders zit. Net als de andere talkshows zullen we als teckels achter de beste gasten aanzitten.” Welke kijkcijfers het ook gaan worden, zijn eigen cijfers op de bank gaan er sowieso op vooruit. Bij de publieke omroep was hij al een van de presentatoren die het meeste geld verdienen, maar volgens insiders krijgt hij nu een bedrag tussen de 750.000 en 1 miljoen.

Eerste rel

De eerste rel is overigens al geboren. Afgelopen zomer werd de nieuwe RTL Late Night host bekritiseerd vanwege een opmerking van de Nederlandse schrijver Tommy Wieringa in een interview. Het interview vond plaats tijdens een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Maastricht. De schrijver zei daar ‘dat het tijd werd’ dat er eens een aanslag op de Telegraaf werd gepleegd. Na die uitspraak kwam er gelach vanuit de zaal en Huys wist niet hoe hij hierop moest reageren. Ongehoord volgens velen. Twan heeft zijn eerste excuses dus al gemaakt.

De talkshow is iedere werkdag vanaf 22.30 te zien op RTL 4.

Geschreven door: Redactie