Van stokbrood naar smoothie, zo zit het met die zomerkilo’s

Het is heerlijk om in de vakantie regelmatig op een terras in de zon te eten. Lékker te eten. Je doet je tegoed aan maaltijden die vaak calorierijker zijn dan die je thuis eet. En tussendoor zijn er dan nog de ijsjes, drankjes en snacks. Het gevolg; je komt kilo’s aan. Althans, dat voelt zo en soms laat de weegschaal dat ook wel zien. Je hoeft er echter niet meteen van in paniek te raken en als een dolle te gaan lijnen. We leggen uit hoe dit zit.

-zout eten

Net terug van een heerlijke vakantie uit Italië of Frankrijk of waar dan ook en een hoger getal op de weegschaal? Vrees niet. Meestal is het vasthouden van vocht de veroorzaker ervan, omdat je een paar dagen tot weken gewoonweg zouter hebt gegeten. Dat geeft wel meer gewicht, maar eenmaal thuis zal dit zich weer snel herstellen, zonder dat je meteen allerlei diëten hoeft te volgen.

-koolhydraten

Je houdt overigens ook meer vocht vast als je al die pasta-koolhydraten verteert. De energie die je hiervan binnenkrijgt en in de spieren als brandstof wordt opgeslagen, wordt omgezet in suiker (glycogeen). Iedere molecuul van glycogeen staat gelijk aan drie moleculen water. Is je glycogeen-opslag vol, neemt je watergewicht toe terwijl je massa niet verandert.

-warmte

En dan is er nog een derde reden om vocht vast te houden; de warmte. Ga je op vakantie naar een land met hoge temperaturen dan krijg je in het begin soms last van dikke voeten en handen. Je lijf houdt vocht vast. Dat normaliseert zich vaak na een paar dagen wel weer.

Wat wel een rol speelt is dat je na de vakantie vaak al die uitgebreide maaltijden voor een poosje weer zat bent en behoefte hebt aan gezonde eenvoudige maaltijden. Je kunt geen stokbrood met kruidenboter meer zien. Liever maak je overdag een smoothie klaar. Geniet ’s avonds van een bord vol groenten zonder pasta’s en drink voldoende water in plaats van alcohol, frisdrank en andere zoetigheden. Dit is alleen maar goed en het kan al snel leiden tot weer je ‘normale’ gewicht.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top