Vergeet de sportschool, hup naar buiten met je schep en hark!

Wie zelf een moestuin heeft weet het allang: tuinieren is goed voor je lichaam en je geest. Het is de ultieme vrijetijdsbesteding, niets is fijner dan buiten spitten, wieden, schoffelen en maaien. Tenminste als je liefhebber bent.

Twijfel je nog? Bedenk je dan dat tijdens tuinieren alle spieren van je lichaam worden gebruikt en dat je door actief bezig te zijn even je zorgen opzij kan zetten. Heb je thuis geen ruimte voor een tuin? Kijk dan of er bij jou in de buurt een volkstuin is of een project waarbij je mee kan helpen in de tuin. Tuinieren biedt namelijk zoveel voordelen.

Tuinier jezelf in topvorm

Of je nou aan het schoffelen bent of jezelf in de gekste bochten aan het wringen bent om boontjes te oogsten, met een moestuin verbrand je zo’n 350 calorieën per uur. Dat is zelfs meer dan wanneer je in een sportschool gewichten gaat heffen. Uiteraard hangt het er wel van af welk klusje je doet. Onkruid wieden is zwaarder dan aardbeien plukken. Met onkruid wieden verbrandt je zo’n 130 calorieën per half uur, met spitten 220 per half uur en met oogsten zo’n 120 per half uur.

Verminder de kans op ziektes

Uit onderzoek blijkt dat tuinieren de kans op hartklachten en andere aandoeningen vermindert. Zo heeft een halfuurtje werken in de tuin onder andere een goede invloed op je bloeddruk. Ook is de kans op botontkalking een stuk kleiner. Dat komt omdat je buiten vitamine D opdoet en dat is gunstig voor je botten. Tuinieren zou zelfs de kans op dementie verkleinen. Mooi meegenomen!

Ontstressen

Onkruid wieden is wanneer je een drukke baan hebt geweldig. Het klinkt misschien niet fantastisch, maar in de grond wroeten werkt buitengewoon goed tegen stress. Je bent bezig om onkruid uit de grond te trekken en dat leidt je af van je normale werk en gedachten. Je wordt er zelfs vrolijk van. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de grond bacteriën bevat die de aanmaak van serontine in je hersenen stimuleren. Serontine maakt je gelukkig. Vandaar dat je van tuinieren zo blij wordt!

Eigen groenten en fruit

Nog steeds niet overtuigd? Bedenk je dan dat zwoegen in de sportschool je geen gezonde biologische maaltijd oplevert. Door wekelijks in de moestuin te werken kweek je je eigen groenten en fruit. Al  dat stretchen en rekken in de tuin doe je dus niet voor niets.

Mega oud worden

En wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat mensen met een moestuin een grotere kans hebben om oud te worden op een gezonde wijze? Wie weet wordt je 100 jaar of nog ouder. Weg met die muffe sportschool. Gewoon een tuin. Bakken vol met werk en flink squatten. Gewichtheffen met kisten vol sperzieboontjes en lunches langs de bedden met aardbeien. Frisse lucht, het zonnetje, een flinke dosis vitamine D, wie doet je wat!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top