Vergrijzing, is daar nou geen ander woord voor?

Vergrijzing. Dat heeft toch een beetje een negatieve klank. Grijs is saai, grijs is oud. Veel mensen zullen die associatie hebben. Dat is jammer, zeker omdat er veel grijs te bekennen is, zouden we daar best een meer positieve draai aan kunnen geven.

Vergrijzing is vooral een term van de overheid om aan te geven dat er binnen de bevolking meer ouderen dan jongeren zijn. De gemiddelde leeftijd stijgt. De mensen die vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn geboren, vormen nu een grote groep. En die groep is er gelukkig nog wel even, want we worden steeds gezonder en leven daardoor ook langer. Dat heeft als gevolg dat we niet alleen langer door kunnen werken, maar dat ook moeten om daarmee langer mee te betalen aan de AOW. Het zou anders een te kleine groep zijn, de jongere mensen, die de uitkeringen moeten betalen voor de pensioengerechtigden. Ook het korten op de pensioenen is zo’n maatregel die aangeeft dat de overheid alle zeilen bij moet zetten om het financieel bol te werken.

Ouderen zijn een verrijking voor de maatschappij

De vergrijzing heeft daarom twee kanten. We worden ouder omdat we gezonder leven en de hygiënische en medische voorzieningen sterk verbeterd zijn. Dat is fijn. Daarmee raken we financieel op achterstand omdat een steeds kleinere groep werkenden het voor een grotere groep ouderen moet verdienen. Dat is minder fijn.

Toch mag er best nog wel een tandje positiviteit aan die vergrijzing worden toegevoegd. Al die mensen met veel levenservaring zouden ook een verrijking voor de maatschappij kunnen zijn. Met al hun ervaring kunnen ze veel kennis doorgeven aan een jongere generatie. Daar liggen kansen, die niet altijd worden gezien. Laat staan ingezet.

Verrijking is al een meer sprankelend woord dan vergrijzing. Heb jij hier nog een woord aan toe te voegen? Weet jij een ander woord voor vergrijzing?

 

 

 

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top