Vijf dingen die je (misschien) nog niet wist over de bevrijding van Nederland

Donderdag 5 mei wordt gevierd dat Nederland 77 jaar geleden werd bevrijd na vijf jaren van bezetting door nazi-Duitsland. Er zijn ontzettend veel verhalen over de bevrijding. En dus zijn ze misschien nog onbekend voor jou. Om de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden hebben wij er een paar voor je op rij gezet: 

1. Schiermonnikoog als laatste bevrijd

Als allerlaatste gemeente van Nederland werd Schiermonnikoog bevrijd. Op 11 juni 1945 werden de laatste Duitse troepen van het eiland verwijderd door Canadezen. Dat is dus meer dan een maand later na de capitulatie van nazi-Duitsland.

2. Poolse troepen vochten mee

Iedereen denkt altijd dat de Canadezen ons hebben bevrijd, maar ook Poolse troepen hebben Nederlandse steden bevrijd. Onder andere Emmen, Winschoten en Breda zijn bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een eenheid van zestienduizend soldaten.

3. Voedselpakketten met hoop

De oorlog duurde maar en duurde maar. In de dagen voor de bevrijding kregen steeds meer mensen hoop dat het einde ervan in zicht was. Britse en Amerikaanse soldaten wierpen voedselpakketten uit vliegtuigen naar de hongerige Nederlanders. Zo’n 11.000 ton aan eten, drinken en spullen kwam naar beneden. Daarop stond ook een boodschap: ‘Blijf naar ons uitzien, wij komen terug!”

4. De streep meel van Wilhelmina

Koningin Wilhelmina bracht de Tweede Wereldoorlog door in London. Iets wat veel mensen niet konden waarderen. Toch probeerde ze vanuit daar nog enige invloed op de situatie te hebben. Zo hielp ze het verzet en ontving ze Engelandvaarders. Op een gegeven moment wilde ze terug naar Nederland. Ze ging toen een deel van Nederland bevrijd was. Eerder mocht niet van de geallieerden.

Op 13 maart 1945 bezocht ze het zuiden van Nederland. Om precies te zijn Ede. Een stad die erg onder de oorlog te lijden heeft gehad. Haar komst werd nog een tijdje geheim gehouden. En toen stond ze daar plots bij de grens tussen Nederland en België. Een moment wat niet zomaar voorbij mocht gaan. Daarom werd met meel een lijn uitgezet en mocht de koningin hierover heen stappen. Een symbolische stap, terug Nederland in.

5. Uitzinnige reportages op de radio

En hoe klonk het op de radio? Bijna niemand heeft het destijds gehoord, want radio’s mochten niet meer, maar degenen die stiekem luisterden hoorden geweldige reportages over de bevrijding van het zuiden van het land in 1944. Een speciale verslaggever, Robert Kiek ging op pad om met een noodzender van Radio Brussel verslag te doen. Er zijn nog opnamen opgenomen, waardoor er uitzendingen bewaard zijn gebleven. Een geluk, zo kan iedereen nog genieten van het geluid van de bevrijding.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top