Vitaal ouder worden, hoe doe je dat?

Je gezondheid is je meest waardevolle bezit, waarom dan niet uit voorzorg je gezondheid meten om op tijd de risico’s te ontdekken en klachten te verminderen?

De levensverwachting van vijfenzestigplussers neemt nog altijd toe blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Maar hoe blijf je zo lang mogelijk gezond en vitaal? Volgens Gretha Galama van de Gezondheidspraktijk ‘Weet hoe jij leeft’ in Aldtsjerk loont het om preventief aan je gezondheid en leefstijl te werken. Gretha is orthomoleculair therapeut en voedingscoach. Al twintig jaar heeft zij een gezondheidspraktijk aan huis en ruim dertig jaar ervaring in de reguliere gezondheidszorg.

“Tijdens mijn werk in de reguliere gezondheidszorg zag ik dat mensen veel medicijnen toegediend kregen, waarvan ze de werking vaak niet kenden en het effect niet (genoeg) merkten. Toen ontstond bij mij het idee om het anders aan te pakken en de rest van mijn werkzame leven in te zetten om de oorzaken en de verbanden van de ziektebeelden te onderzoeken. Door de juiste voeding, beweging en aanvulling van tekorten kunnen klachten zoals vermoeid opstaan, problemen met de spijsvertering en stoelgang, gewrichtsklachten enzovoort voorkomen of vermindert worden!”

ES Teck Body Scan: Meten op celniveau

Voor mensen die zich al een tijd niet fit voelen, vage klachten en dergelijke hebben en bij de huisarts of specialist in het ziekenhuis weinig vooruitgang boeken, beschikt Gretha over een uniek apparaat. Als enige in het noorden maakt ze in haar praktijk gebruik van het ES Teck Systeem. Met dit Body scan apparaat worden cliënten op celniveau doorgemeten. Het apparaat meet bijvoorbeeld hoe het gesteld is met je darm- en spijsverteringsorganen, hart- en bloedvaten, bloedsuikerspiegel, de schildklier, het zenuwstelsel, kortom alle functies van de belangrijke organen in het lichaam.

“Binnen enkele minuten geeft het systeem een analyse. Afhankelijk van wat de uitslag van de gezondheidsmeting is geef ik cliënten uitleg en adviezen over voeding, leefstijl, omgaan met stress en aanvulling van tekorten. Uit de meting kan naar voren komen dat iemand een voedingsintolerantie heeft ontwikkeld. Lastig voor de persoon in kwestie, maar met uitzoeken van de oorzaken en de juiste adviezen is de intolerantie vaak weer te herstellen.
“Voordeel is dat een consult bij mij zeer uitgebreid is. Geen tien minuten gesprekje en doormodderen met de klachten, nee alles goed meten en samen naar een oplossing kijken.”

Brein en darmen

Naast hoe het met je lichaam is gesteld is het belangrijk hoe het met je brein is gesteld. “De gezondheid van je brein is namelijk van groot belang voor je balans. Zit het daar niet goed dan heeft dat meestal meteen effect op de darmflora en stofwisseling en bijvoorbeeld laaggradige ontstekingen”, licht Gretha toe.

Zij merkt dit vaak bij vijftigplussers die nog net niet met pensioen gaan. “Deze categorie ziet de ene na de andere collega met een regeling vertrekken, maar moet zelf nog een aantal jaren doorwerken. Dit kan erg moeilijk en lastig zijn. Ook daar kan de oorzaak liggen voor een burn-out, slaapstoornissen, vermoeidheidsklachten en darmklachten. Daarom is er tijdens een consult ook veel aandacht voor de stressfactor.”

Wilt u meer weten over hoe je je gezonde leefstijl kan verbeteren? Kijk dan op de website van ‘Weet hoe jij leeft’. Daar vindt u nog veel meer informatie over de specialismen van Gretha Galama.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden deels het consult met het ES Teck apparaat Gretha is lid van de medische beroepsvereniging orthomoleculaire geneeskunde, het MBOG.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top