Voormalig acnepatiënten krijgen minder snel rimpels

Mannen en vrouwen die in het verleden acne hebben gehad, krijgen minder snel last van rimpels en een dunne huid. Zij hebben langere telomeren in hun witte bloedcellen, wat als gevolg heeft dat deze cellen beter beschermd zijn tegen veroudering.

Dat concluderen wetenschappers van het King’s College in Londen in hun onderzoek, gepubliceerd in Journal of Investigative Dermatology.

Telomeren bestaan uit deels dubbelstrengig en deels enkelstrengig DNA en zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Bij elke celdeling rafelt dit uiteinde een stukje uit, totdat de cel niet meer kan delen en uiteindelijk sterft.

Tweelingen
Voor het onderzoek is de lengte van de telomeren van 1205 Britse tweelingen opgemeten. Een kwart hiervan heeft ooit acne gehad. Uit de meting bleek dat de telomeren van de tweelingen die acne hebben gehad, duidelijk langer waren dan bij degenen die geen last hebben gehad van de huidziekte.

Dit onderschrijft de constatering van dermatologen dat de huid van voormalig acnepatiënten inderdaad langzamer veroudert. Zij krijgen doorgaans pas op latere leeftijd last van rimpels en een dunnere huid.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top