Vrouwen en mannen in de overgang

De overgang is een periode in het leven van de vrouw én de man. Hormoonspiegels dalen. Niet alleen het oestrogeen bij de vrouw, ook het testosteron bij de man. De gevolgen zijn merkbaar. Soms licht, soms ernstiger. Het is belangrijk hier bewust mee om te gaan en er open over te zijn. Dat valt echter niet altijd mee. 

Je hebt het supergoed voorbereid, weet je wat je zeggen wilt en dan toch breekt vlak voordat je op moet voor die werkpresentatie het zweet je uit. Hier is geen sprake van angstzweet, hier is sprake van overgangszweet. Een opvlieger dus. Wie dat woord verzonnen heeft!

Misschien heeft het te maken met het rode ballonnetje dat als emoticon in je telefoon staat. Want die kleur krijgt je hoofd naarmate de opvlieger langer aanhoudt. Goed waardeloos, denk je en dat maakt de zaak er niet minder kleurrijk op. De warmte stijgt op en het liefst zou jij ook als een luchtballon uit de ruimte verdwijnen.

Eigenlijk maak je het er alleen maar erger mee door zo te denken. Natuurlijk is het enorm balen als jou een opvlieger overkomt, juist op dat moment. Meestal komt het door de spanning dat je het warm krijgt. Juist nu je in de overgang bent, ontwikkelt zich dat tot die overtreffende trap.

Testosteronlevel daalt

Het is een van de vele overgang symptomen die je als vrouw ten deel kunnen vallen als je zo tussen de 45 en 55 jaar bent. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere, maar het is onvermijdelijk. De overgang overkomt iedereen. Ook mannen? Jazeker! Mannen raken eveneens in een soort overgang waarbij ze weliswaar geen opvliegers krijgen, maar wel krijgen ze minder spierkracht, raken ze minder fit en eerder vermoeid. Ze slapen slechter, kunnen bloedarmoede krijgen, ontkomen niet aan botontkalking en bij veel mannen vormt zich een buikje. Erectieproblemen en afname van zin in seks spelen de mannen ook parten.

Duik daarom als vrouw niet weg als overgangsverschijnselen een rol spelen in je dagelijkse leven. De overgang bij mannen bestaat net zo goed. Ongeveer twaalf procent van de mannen ervaart als gevolg daarvan tussen het 40ste en 70stelevensjaar lichamelijke klachten. Die mannen zitten ook met van alles, alleen toont het zich wat minder snel. Het is de vraag of ze er eerlijk voor uit durven komen dat hun testosteronlevel dalende is.

Veel overgangsverschijnselen bij mannen en vrouwen komen overeen zoals die vermindering van spierkracht, vermoeidheid, slechter slapen, bloedarmoede en botontkalking. Het grote verschil tussen beiden is dat vrouwen onvruchtbaar raken en mannen niet.

Belangrijk: vraag om hulp 

De overgang beslaat bij de vrouw gemiddeld zo’n zes jaar, maar de duur ervan kan verschillen. Gemiddeld gaat het om vier jaar overgang tot aan de menopauze -het moment waarop je niet meer menstrueert- en twee jaar daarna. Sommige vrouwen vliegen er sneller doorheen, anderen doen er wel tien jaar over. Dat geldt ook voor mannen. Ook hun overgangsperiode verschilt per persoon. Heel vervelend dat daar niets met zekerheid over te zeggen is. Daarom moet je altijd maar afwachten wanneer de boel weer een beetje in evenwicht is en verschijnselen naar de achtergrond verdwijnen. Toch is het belangrijk niet achterover te gaan leunen en het allemaal maar over je heen te laten komen. Als je er weinig last van hebt, kom je er wel, maar als je gewoon geen leuk leven meer hebt vanwege die overgangsverschijnselen? Neem dan het heft in handen en wordt het gewoonweg te dol, vraag dan om hulp.

Is er iets aan overgangsklachten te doen?

Aan de overgangsklachten bij de vrouw is zeker wel iets te doen. Als je geen presentatie meer aandurft vanwege de angst voor het krijgen van een opvlieger omdat die zich om de haverklap voordoen en de kwaliteit van leven achteruitgaat, kun je een arts raadplegen. Als je zo weinig slaapt dat je overdag niet meer goed kunt functioneren, je gewoonweg constant zowel geestelijk als lichamelijk ellendig voelt, is dat echt aan te raden. Blijf dan niet met deze klachten rondlopen en overleg met een arts of andere deskundige of er middelen zijn die je comfortabeler door deze periode heen kunnen helpen. Er zijn crèmes, pleisters en tabletten die de oestrogeendaling kunnen opkrikken en er is een hormoontherapie die zowel het oestrogeen als progesteron aanpakt. Die laatste is een bewuste keuze omdat er ook bijwerkingen zijn. Praat daarover met een arts. Je hoeft onder de overgang niet zodanig te lijden dat je jarenlang niet goed kunt functioneren.

Mannen krijgen tijdens de overgangsleeftijd ook te maken met eerdergenoemde overgangsklachten en worden vaak als bijkomend probleem geconfronteerd met prostaat- ofwel plasproblemen. Ze moeten vaker plassen, de urinestraal is minder krachtig, en het duurt langer om de urine kwijt te raken. Ook nadruppelen kan een effect zijn. Een vergrote prostaat, overgewicht en zwakke spieren kunnen daar de oorzaak van zijn. Het is belangrijk met deze klachten naar de huisarts te gaan. Vaak gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat, maar het is belangrijk dat zeker te weten. Met medicatie en andere behandelingen kan hier iets aan worden gedaan.

Wat kun je zelf doen?

Zowel voor vrouwen als voor mannen geldt dat je ook zelf een en ander kunt doen om overgangsverschijnselen en -klachten tot een minimum te beperken. Zo zijn voldoende bewegen en gezond eten belangrijk om klachten tegen te gaan. Een gezond gewicht is ook enorm belangrijk. Wie te zwaar is krijgt last van z’n gewrichten, raakt sneller vermoeid en voor mannen geldt dat een erectie krijgen moeilijker wordt als ze overgewicht hebben. Gezond eten met vooral veel groenten en fruit en minstens een half uur per dag bewegen zijn een must. Alcohol, koffie en suiker kunnen maar beter zoveel mogelijk uit het voedingspatroon verdwijnen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top