close
  • vrijdag 18 januari
Nostalgie

Waarom die ABBA comeback een beetje anders is

Waarom die ABBA comeback een beetje anders is

Was jij ook zo’n fan van Agnetha, Benny, Björn en Frida? Inmiddels zijn ze tussen de 68 en de 73, maar je bent nooit te oud voor een comeback. En dus gingen de twee voormalige stelletjes na 35 jaar weer samen muziek maken. Ze laten weten dat ze twee nummers hebben opgenomen.

In 1974 won de Zweedse band het Songfestival met Waterloo en de rest is geschiedenis. Ze verkochten meer dan 200 miljoen albums en scoorden enorme hits met nummers als Mamma Mia, Dancing Queen, The Winner Takes it All en I Have a Dream. De Visitors was hun laatste album en in 1983 hielden ze ermee op. Het was de bedoeling dat het een tijdelijk pauze zou zijn, maar het bleek een definitief afscheid. Agnetha en Björn waren in 1979 gescheiden, Anni-Frid en Benny volgden twee jaar later. Het was blijkbaar op alle fronten op voor ABBA. Beide dames hebben daarna nog een (bescheiden) solocarrière gehad en de mannen gingen zich richten op het componeren van o.a. de musicals Chess en Mamma Mia.

Met een vriendin en natuurlijk de twee leukste jongens uit de klas waanden we ons popsterren

Ik geef het toe, ik was fan. We playbackten op de lagere school heel vaak de nummers van ABBA op schoolvieringen en ik wilde altijd de blonde zijn. Want dan mocht ik een pruik met lang haar op en dat is een droom als je korte krullen hebt. Met een vriendin en natuurlijk de twee leukste jongens uit de klas waanden we ons popsterren. Alleen de strakke pakjes ontbraken, maar we hadden wel ergens hoge laarzen weten te ritselen. Toen de Zweedse band stopte, kwamen er nieuwe idolen, maar ik bleef toch altijd een beetje fan. Ik heb dan ook zowel de musical als de film ‘Mamma Mia’ gezien en er openlijk van genoten. In september komt de musical trouwens terug in de Nederlandse theaters, met Antje Monteiro in de hoofdrol. Albert Verlinde heeft een goede timing, nu er voor de ‘comeback’ van ABBA veel aandacht is. Benny werkt ondertussen aan het tweede deel van de musical.

Het klinkt toch als een slap aftreksel van wat ooit geweest is

Maar hoe zit dat nou precies met die comeback? “De fans kunnen volgend jaar al genieten van een wereldtournee”, lees ik in een bericht. Oh echt, gaan ze nog touren ook? Maar dat blijkt een beetje anders te zitten. Ze staan niet zelf op het podium, maar verschijnen als hologram (een driedimensioneel beeld via een fotografische projectie) en worden begeleid door een liveband. “We kunnen op het podium staan terwijl ik thuis ben met de honden”, aldus Benny Andersson. De hologrammen zullen afbeeldingen zijn van hoe ze er vroeger uitzagen en de stemmen komen uit 1977. Hmm, ik weet niet; het klinkt toch als een slap aftreksel van wat ooit geweest is. Maar ik ben wel benieuwd naar die twee nieuwe nummers. De ABBA-sound in een modern jasje. Eén van de nummers draagt de titel ‘I Still Have Faith In You’. Zij hebben blijkbaar nog vertrouwen in elkaar. Heb ik er vertrouwen in dat ze met iets goeds gaan komen? Uiteindelijk denk ik het wel. Het zijn professionals die waarschijnlijk geen risico zullen nemen, dus de stemmen zijn vast nog wel in orde. Op het resultaat moeten we nog tot eind dit jaar wachten. De Avatar tour is in 2019, maar de concertdata zijn nog niet bekend.

Bericht ABBA

Foto: Facebook ABBA