Waarom Petra fel reageerde op ons bericht over toename aantal geiten

Er was een flink aantal reacties op ons bericht over het aantal toegenomen geiten in Nederland. Eén van die reacties kwam van Petra Huisman. We namen contact op met Petra en gaven haar de mogelijkheid haar verhaal te vertellen. Over onder andere Q-koorts en de ernstige gevolgen daarvan. Wel belden ook met Marjo de Louw van Q-support, die daar nog de nodige informatie aan toevoegde. 

Geiten zijn onder boeren enorm populair. Er bestaat geen geitenmelkquotum en de producten zoals geitenkaas en geitenyoghurt winnen aan populariteit. ‘Een geitenboerderij starten’, is dus niet aan dovemansoren gezegd. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken, maar over ons bericht dat het aantal geiten in Nederland maar toe blijft nemen en geitenmelk ‘booming’ is, ontstond vorige week flink wat opwinding. Ook bij Petra Huisman (56), die dan ook prompt via Facebook op ons artikel reageerde. 

Een ziekte die mensen kan besmetten

“Het was een impulsieve reactie,” vertelt Petra mij als ik haar spreek naar aanleiding van haar bericht. Maar het is duidelijk geen ongegronde reactie, heb ik al snel in de gaten als ze haar verhaal doet over Q-koorts, een ziekte die via een bacterie van (niet ingeënte) geiten mensen kan besmetten. Met grote gevolgen. Petra is Q-koorts patiënte en ondervindt tot op de dag van vandaag daar enorme hinder van in haar dagelijkse leven. 

‘In één klap was alle energie uit mijn lijf verdwenen’

Petra werd zes jaar geleden ziek. Dat er sprake was van Q-koorts was toen nog totaal niet aan de orde. Niemand had enig idee waar haar klachten vandaan kwamen zoals zware hoofdpijn, heel hoge koorts, hoesten en benauwdheid. “Het ergste was nog dat in één klap alle energie uit mijn lijf verdwenen was. Ik werkte dertig uur per week in een tuincentrum, sportte veel en had een actief leven. Daar bleef niets van over.”

De huisarts dacht aan bronchitis

De huisarts dacht in eerste instantie aan een zware bronchitis en schreef een antibioticakuur voor.  Omdat ze er niet van opknapte en ze steeds minder mobiel werd, zelfs haar man moest haar ondersteunen, gaf de huisarts een tweede kuur en Prednison. “De koorts zakte, maar ik bleef moe, bleef hoesten en mijn hele lijf deed zeer.” 

Er werd bloed geprikt

Een burn-out moest het dan wel zijn, meende de arts. Volgens Petra klonk dat best aannemelijk want ze had een drukke periode op haar werk achter de rug. Ze probeerde met rust er weer bovenop te komen, maar twee maanden later was er geen verandering in haar situatie. Pas toen er uiteindelijk bloed werd geprikt ging er een balletje rollen. 

‘Ik was bang dement te worden of een hersentumor te hebben’

“Niet direct, want naar aanleiding van afwijkende bloedwaarden meende een invallende huisarts dat mijn schildklier in de war was. Toch was het feit dat ik bleef hoesten, wel heel vreemd. Bovendien kon ik me ook helemaal niet meer concentreren en zat ik soms maar wat voor me uit te staren. Ik was zelfs bang dement te worden of een hersentumor te hebben. Daarop zei een huisarts in opleiding, die toevallig bij een controle aanwezig was, dat ik nog een keer bloed moest laten prikken met een gerichte controle op Q-koorts.” 

Overgedragen aan de longarts

“Ik had er nog nooit van gehoord, had geen idee wat het was en toen ik een paar dagen later de uitslag kreeg en het inderdaad Q-koorts bleek te zijn, was mijn eerste gedachten: ‘gelukkig, dat gaat dan wel weer over’.” Maar dat ging het niet. De GGD en het RIVM waren inmiddels gewaarschuwd en Petra werd overgedragen aan de longarts. 

De klachten bleven

Op verzoek van de GGD moest ze nagaan waar ze de afgelopen 45 dagen was geweest, maar volgens Petra had ze geen geit gezien, want dat zou de boosdoener zijn. Toch leek de bacterie van melkgeiten afkomstig en waren er nog twaalf andere mensen in de omgeving besmet geraakt. “Aan zulke informatie heb je eigenlijk niets, want medicatie kan de Q-koorts nog helemaal niet verhelpen. Ik kreeg weliswaar medicatie voor de luchtwegen, maar de klachten bleven. Ik ging bij de minste geringste geur van bijvoorbeeld de aftershave van mijn man of een brandende kaars al knock-out.” 

‘Twee jaar klungelen met mijn werk’

De enorme vermoeidheid en longklachten maakten dat Petra niet meer kon werken en inmiddels is ze afgekeurd. “Dat gebeurde na twee jaar lang klungelen met mijn werk. Het ging gewoon niet. Op dit moment, met dat warme weer, zit ik alleen maar in huis en krijg ik anti-histamine. De Q-koorts is overgegaan in het Q-koorts Vermoeidheids Syndroom (QVS), met naast de vreselijke vermoeidheid concentratieproblemen, elke dag pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn en slapeloosheid. Mijn hele immuunsysteem is naar de knoppen. Weinig mensen beseffen hoe enorm ingrijpend deze ziekte het leven verwoest, ook dat is iets wat leven met Q-koorts/QVS  erg zwaar maakt.”

‘Ruim duizend mensen hebben al een beroep gedaan op Q-support’

“Het is een ingrijpende ziekte, je bent onzichtbaar ziek. Aan de buitenkant zie je het vaak niet, maar het dagelijkse leven wordt er enorm door beïnvloedt,” vertelt Marjo de Louw. De Louw is communicatieadviseur van Q-support. Een organisatie, gehuisvest in Brabant, die in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sinds eind 2013 patiënten begeleidt en adviseert bij de gevolgen van Q-koorts en onderzoek initieert. “Ruim duizend patiënten hebben een beroep ons gedaan in de afgelopen jaren. Q-koorts gaat meestal (60%) gewoon over. Maar een deel van de besmette mensen blijft langdurig en ernstig ziek,” vertelt De Louw. “Er is sprake van enorme vermoeidheid en een veelheid aan lichamelijke klachten; het Q-koorts vermoeidheidssyndroom. Een andere categorie mensen draagt de levende bacterie bij zich die zonder de juiste behandeling tot levensgevaarlijke ontstekingen aan vaten en hartkleppen leidt. Minstens 76 mensen zijn daar al aan overleden.” 

Een medicijn vinden

Inmiddels draagt de organisatie in opdracht van VWS alle zorgtaken over aan gemeenten, zodat zorg voor mensen met Q-koorts geborgd blijft. Alle onderzoekresultaten en andere producten worden onderbracht bij verschillende instanties met een eigen expertise. “In alle gevallen gaat het er om dat de Q-koorts serieus wordt genomen en de samenleving gaat begrijpen wat de indringende gevolgen zijn. En natuurlijk nog belangrijker: dat onderzoek verder gaat en we er een medicijn tegen vinden.” 

Moeilijk te accepteren

Petra: “Onlangs trof me een bericht dat er 1700 illegale geiten waren aangetroffen. Die zijn zeer waarschijnlijk niet ingeënt. Dat zit mij dan enorm dwars en niemand die waarschuwt. De privacy van een boer lijkt op nummer 1 te staan, niet het gevaar voor de mens. Die dieren kunnen er niets aan doen. Dat het nu rondgaat dat geiten populair zijn en sommige boeren overwegen daarop over te gaan, vind ik moeilijk te accepteren. Wat weet je van geiten als je jarenlang koeien hebt gehouden? Ben je wel kundig genoeg?”

‘Mensen hebben echt geen idee’

“Ik voel me in de zes jaar dat ik Q-koorts heb wel 25 jaar ouder geworden. Ik ben aan huis gekluisterd, kan niet meer werken, niet meer sporten. De vermoeidheid is enorm en dat bepaalt mijn totale dagelijkse leven. Mij zul je nooit met mijn kleinkind naar een kinderboerderij zien gaan, laat staan naar een geiten-knuffel-dag. Mensen hebben echt geen idee.”  

Informatie over Q-koorts: www.Q-koorts.nl of www.Q-support.nu

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top