Mensen dansen

Wachten op visite

Nu gestimuleerd wordt dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, is eenzaamheid een veel voorkomend probleem. Marlien Seinstra (37), dansdocent en choreograaf, maakt er een dansvoorstelling over.

“Er zijn enorm veel redenen voor eenzaamheid,” vertel Marlien. “Mensen vereenzamen na het verliezen van een partner, een baan of worden in een dorp buiten gesloten. Eenzame mensen raken somber en soms zelfs in een depressie en ook fysieke klachten doen zich voor.” Marlien heeft veel schrijnende verhalen te horen gekregen. “Ik deed een oproep ‘gezocht eenzame amateur-dansers’. Er reageerden dertig mensen.”
 Marlien koos achttien spelers, tussen de 18 en 83 jaar, en die heeft ze allemaal thuis bezocht. “Naar aanleiding van hun verhalen, schreef ik de voorstelling.”

‘Met vragen als: hoe is het, los je eenzaamheid niet op’

Sietske Rinsma (65) is één van die deelnemers en schreef tijdens de repetities in haar blog dat het een behoorlijke uitdaging is om vanuit het thema eenzaamheid ‘vrij’ te dansen. “Iedereen geeft op zijn eigen manier, vanuit zijn eigen beleving, uitdrukking aan de dans.” Sietske werd door een vriendin op de oproep geattendeerd. Toen ze zich aanmeldde vroeg haar dochter haar of ze werkelijk eenzaam was. ‘Euh..nee, hoe kom je erbij,’ antwoordde Sietske toen. “Dat houd ik voor me. Toegeven dat je je alleen voelt, vond ik alweer minder beladen dan het woord eenzaam.” Maar het vertegenwoordigt duidelijk iets uit haar eigen leven, vertelt ze in haar blog. Met vragen als ‘hoe is het met je’, los je volgens Sietske die eenzaamheid niet op.

Meer dan een weerpraatje

Marlien wil met deze dansvoorstelling eenzaamheid bespreekbaar maken. Uit de taboesfeer halen. Laten zien wat het betekent en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. “Eenzaamheid belet je de mogelijkheid om te iets delen, om te communiceren op een kwalitatief goeie manier. Het gaat om een dieper niveau dan slechts een weerpraatje of de vraag hoe het met je gaat. Wie van deze manier van verbinding verstoken is, kan snel eenzaam raken. In deze voorstelling probeer ik zo positief mogelijk de thema’s op te pakken en mensen in hun kracht te zetten.”

Op 1 december is de première in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Daarna wordt het stuk in zorginstellingen gespeeld.

Foto: Niels Westra

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top