Wat kun je in Friesland buiten doen? 

Op het moment is het verstandig om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege het coronavirus, maar mogelijk wil je toch nog iets gaan doen. Je kunt dan het beste een activiteit organiseren in de buitenlucht, al is dit natuurlijk niet altijd mogelijk vanwege het slechte weer. Als je wel iets buiten gaat doen dan moet je dus hopen dat het lekker weer is en het zonnetje schijnt. Als dit wel het geval is dan kun je de onderstaande activiteiten in de Friese buitenlucht te doen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. 

Autotocht langs de 11Fountains 

Friesland wordt uiteraard gekenmerkt door de Elfstedentocht, wat ondertussen al jarenlang niet meer op schaatsen afgelegd is. Wel wordt het nog elk jaar gereden op onder andere de fiets en de motor, maar met een auto is dit uiteraard ook mogelijk. Bovendien is deze tocht nu extra speciaal, want in alle elf Friese steden staan sinds 2018 een fontein. Dit project heeft de naam 11Fountains gekregen en er is aan gewerkt door elf gerenommeerde kunstenaars. Alle fonteinen bestaan gedeeltelijk uit water, zo wordt ijs gebruikt in Dokkum en stoom in Leeuwarden. Een auto huren om alle fonteinen in de elf steden te bezoeken is zeker een leuk idee. Kijk eens op EasyTerra of je een speciaal voertuig kunt huren waarin je de Elfstedentocht kunt afleggen. Vergeet onderweg natuurlijk niet om de pittoreske Friese plaatsjes te bezoeken. 

Vaar door Oudega

De Elfstedentocht wordt normaal gesproken natuurlijk afgelegd op het water op schaatsen, maar hier kun je natuurlijk ook in varen. Dit is onder meer mogelijk in Oudega, een dorp in de gemeente Súdwest-Fryslân. Net zoals bij de andere plaatsen is het in 2020 75 jaar geleden dat Oudega bevrijd werd van de Duitse bezetting. In en rondom dit dorp is er veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo stak Duitsland een boerderij in de brand, werd een trein met munitie ontspoord door verzetsmensen en werden wapendroppingen gehouden in deze omgeving. Tijdens het varen door Oudega kun je hier meer over te weten komen. Dit doe je met behulp van de MeAR Fryslân app. Je zult onderweg op 8 punten de verhalen kunnen beluisteren en bekijken op je smartphone met behulp van deze app, waar je ook opdrachten moet doen voor het verzamelen van letters om uiteindelijk een woord te kunnen vormen.

Bekijk dieren in AquaZoo

Nederlanders houden van dierentuinen, wat ook zeker het geval is in Friesland. AquaZoo wordt niet voor niets gezien als het familiepark van deze provincie. Hier kun je samen met je familie of vriendengroep prachtige dieren bekijken en ontdekken, zoals ijsberen en nijlkrokodillen. Ook het Zeeleeuwen Spetter Spektakel is een grote aanrader, waar je op een entertainende manier veel zult leren over de zeeleeuwen. Ben je groot fan van pinguïns? In AquaZoo, wat in Leeuwarden ligt, kun je tussen deze diertjes lopen. Ook het Pinguïn Haringhapfestijn is ontzettend leuk. Ze zullen dan een lekker visje voorgeschoteld krijgen, wat jij dus van dichtbij kunt bekijken. 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top