Geld

Wat verandert er financieel per 1 juli?

Halverwege het jaar, op 1 juli, veranderen er op financieel gebied altijd een hoop dingen. We zetten het voor je op een rij.

Stroom en gas duurder

Heb je gekozen voor een variabel tarief, dan heb je waarschijnlijk al een aankondiging van je energieleverancier gekregen voor een tariefsverhoging. Bij een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 kuub gas ben je per jaar ongeveer tussen de 30 en 75 euro duurder uit.

Brutominimumloon omhoog

Het bruto minimumloon voor 22 jaar en ouder stijgt 1.03 procent per maand. Je loonstrook controleren is verstandig, want werkgevers voeren de wettelijke verhogingen niet altijd door. Netto levert deze verhoging niet heel veel op, maar je vakantiegeld is gebaseerd op je brutoloon en pakt dus ook iets hoger uit. Ook werknemers tussen de 15-21 gaan iets meer verdienen.

Uitkeringen

Omdat uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon, stijgen die ook mee. Hoeveel, dat is afhankelijk van de uitkering en de situatie.

Kinderbijslag

De kinderbijslag stijgt mee met de inflatie en gaat heel licht omhoog, met iets meer dan een euro voor alle leeftijdsgroepen. Per 1 januari 2019 is er een forsere stijging te verwachten. Daarvoor trekt het kabinet zo’n 250 miljoen euro uit.

Huurverhoging

Als je in de vrije sector een woning huurt, dan krijg je misschien een huurverhoging voor je kiezen. Veel verhuurders in de vrije sector komen daar namelijk per 1 juli mee. Let goed op: in veel huurcontracten is een indexeringsclausule opgenomen, wat inhoudt dat overeengekomen is hoeveel de huur jaarlijks stijgt. Check dus goed de afspraken in het contract bij een verhoging.

Bij sociale huurwoningen geldt dat de huur voor bewoners met een gezamenlijk inkomen onder de 41.065 euro maximaal 3,9 procent omhoog mag gaan. Voor inkomens daarboven maximaal 5,4 procent. Huur je een kamer of een woonwagen, dan mag de huur maximaal met 2,9 procent worden verhoogd, ongeacht het huishoudinkomen.

Internet en televisie

Veel internetproviders verhogen hun tarieven voor bellen, internet en tv op 1 juli. Het zal gaan om 2 tot 3 euro per maand. In sommige gevallen krijg je daar sneller internet voor terug en de verhogingen gelden niet altijd voor al bestaande klanten. Ben je ergens klant en is de stijging hoger dan de inflatie, dan mag je tussentijds kosteloos opzeggen. Uit een berekening van Pricewise blijkt dat dat in ieder geval zo is bij KPN, Ziggo en XS4All.

Check hier alle bekendgemaakte prijsverhogingen.

Gratis second opinion bedrijfsarts

Vanaf 1 juli heb je recht op een gesprek met de bedrijfsarts, ook als je nog geen klachten hebt. Daarnaast mag je op kosten van je werkgever een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Je moet wel zelf het initiatief nemen.

Collegegeld eerste studiejaar

Voor eerstejaars studenten in het hoger onderwijs wordt het collegegeld met ingang van het komende studiejaar waarschijnlijk gehalveerd. In plaats van 2.060 betaalt een student 1.030. Studenten aan lerarenopleidingen krijgen de korting zelfs twee jaar lang. De Eerste Kamer moet dit voorstel nog wel goedkeuren.

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top